Assisenproces roofmoord Wevelgem : beklaagden niet geestelijk gestoord, wel zwakbegaafd

© BELGA
Redactie KW

Een psychiater en een psycholoog zijn donderdag hun bevindingen komen toelichten voor het Henegouwse hof van assisen.

Volgens hen bevonden de beklaagden zich niet in een toestand van debiliteit of dementie op het ogenblik van de feiten. Ze zijn wel zwakbegaafd.

Djamel Younsi kwam al zeer vroeg in aanvaring met het gerecht. Hij zat alles bij mekaar ongeveer tien jaar opgesloten. Als drugsverslaafde pleegde hij veel diefstallen. Hij werd al meer dan 20 keer veroordeeld door Franse rechtbanken en het hof van beroep in Gent veroordeelde hem in maart 2014 tot 15 jaar cel voor gewapende overvallen. De psycholoog noemt hem antisociaal, iemand die impulsief leeft. “Hij functioneert als een psychopaat en heeft weinig zelfbeheersing. Hij wil tegen 100 per uur leven“, aldus de psycholoog.

Djamel Younsi heeft een broer en zes zussen. Zijn broer is in zijn criminele voetsporen gestapt, de zussen leiden een normaal leven. In de gevangenis heeft hij contact met zijn partner Cyrille Drouart. Ze mogen elkaar bezoeken. Ze zijn allebei drugsverslaafd en zijn altijd in geldnood.

Cyrille Drouart kreeg een redelijk goede opvoeding, maar ze verzeilde in de prostitutie, zonder dat haar ouders ervan wisten. Ze is verslaafd aan alcohol en cocaïne. Ze gedraagt zich onvolwassen, vooral op het affectieve vlak. Ze is teleurgesteld in het leven, zonder echt depressief te zijn. Ze is ook niet psychopathisch of antisociaal.

Cédric Engelbarts, die in een normaal gezin opgroeide, is op het slechte pad geraakt met gebruik van drugs en alcohol. Hij heeft antisociale trekken volgens de psycholoog en hij heeft de voortdurende neiging om mensen te bedriegen. Hij is narcistisch en heeft een hoge dunk van zichzelf, maar hij is niet geestelijk gestoord. Hij is minder een maatschappelijk gevaar dan Djamel Younsi.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier