Assisenproces Raw13 neemt met 155 getuigen drie weken in beslag

Redactie KW

Het assisenproces van vier leden van de rappersbende Raw13 wordt een marathonzitting van drie weken. Het viertal moet zich verantwoorden voor moord en dubbele moordpoging in de uitgaansbuurt in Torhout.

De vier beschuldigden alleen al brengen een legertje advocaten op de been, naast de raadslui van de burgerlijke partij voor de drie slachtoffers. Het maakt dat 17 advocaten present tekenen. Dat het proces drie weken in beslag neemt heeft in hoofdzaak te maken met de 155 getuigen, die worden verwacht.

Assisenproces Raw13 neemt met 155 getuigen drie weken in beslag

Foto Belga

Machetes

De feiten gaan terug tot in de nacht van 15 op 16 juli 2011. De bendeleden scheurden in de bordeauxkleurige pick-uptruck van Jacky Labaere (42) uit Lichtervelde door de uitgaansbuurt nabij het station van Torhout. De ‘bad boys’ zoals ze zich op het internet graag noemden, waren gewapend met baseballknuppels en lange messen, een soort machetes. De uitzinnige groep was uit op wraak omdat een week eerder een van hun leden Kevin Derveaux (24) verjaagd werd uit café Apropoo.

Assisenproces Raw13 neemt met 155 getuigen drie weken in beslag

Jacky Labaere. Fto GF

De jongste van de vier Kevin Derveaux, die nu in Menen woont, zou dodelijke messteken hebben toegediend aan Jeroen Balloey (21) uit Ichtegem. De oudste van het gezelschap Jacky Labaere zou met messteken hebben uitgehaald naar Christophe Decoene (46) uit Menen en dj Karim M’hedhebi (37) uit Torhout. Beiden raakten zwaargewond. Alles wijst erop dat deze drie toevallige slachtoffers zijn.

Allen verschijnen aangehouden

?Naast Labaere en Derveaux zullen ook Robin Van Bossuyt (28) uit Torhout en Kevin Goeman (27) uit Kortrijk in de beschuldigdenbank plaats nemen. Jacky Labaere is nog de enige, die in voorhechtenis zit. De anderen zullen ook aangehouden verschijnen. Ze worden een week voor de samenstelling van de jury – op maandag 12 januari – in hechtenis genomen.

Het proces start met de verhoren van de vier beschuldigden op maandag 19 januari. De getuigenverhoren zouden tot woensdag 4 februari duren. Assisenvoorzitter Bart Meganck voorziet nog eens twee dagen voor de pleidooien van de burgerlijke partijen, het requisitoir van de openbaar aanklager, pleidooien van de verdediging, replieken en beraadslaging door de jury. In het beste geval valt het arrest laat op vrijdag.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier