Assisenproces gestart tegen drie Fransen die roofmoord pleegden in Wevelgem

© BELGA
Redactie KW

Voor het hof van assisen van Henegouwen is maandag het proces gestart van drie Fransen die terechtstaan voor een overval met doodslag op 16 december 2012 in Wevelgem.

De behandeling ten gronde begon met een incident. Een expertiserapport over de mentale gezondheid werd ongeldig verklaard want ondertekend door een andere expert dan die was aangeduid door de onderzoeksrechter. Na beraad sprak het hof de ongeldigheid van deze expertise en van de vertaling uit.

Advocaat-generaal Alain Lescrenier verzocht de verwijdering van deze stukken uit het dossier omdat de expert, die door de onderzoeksrechter was aangeduid, de opdracht had overgemaakt aan een collega terwijl hij de opdracht persoonlijk moest uitvoeren. Na een korte beraadslaging sprak voorzitter Philippe Morandini de nietigheid uit van de betrokken stukken en wees psychiater Bongaerts en psycholoog Maquet aan als nieuwe experten. Zij zullen donderdagavond gehoord worden door het hof. De drie beschuldigden, Djamel Younsi (44 jaar), Cyrille Drouart (34) en Cédric Engelbarts (42) zullen een nieuwe mentale expertise ondergaan.

Na de feiten slaagde de vrouw erin zich te bevrijden en stelde vast dat haar man overleden was

Acht vrouwen en vier mannen zullen de komende dagen over hun schuld oordelen. Op 16 december 2012 omstreeks 19 uur werden Willy Defever (81) en zijn echtgenote Maria Mortier (71) aangevallen vlak na hun terugkeer thuis, aan de Kezelberg in Wevelgem. De twee bejaarden werden door twee individuen in hun huis geduwd, waar ze geboeid en geslagen werden.

In het Frans vroegen de overvallers naar de kluis en geld. Ze doorzochten de woning en namen meerdere bronzen beelden mee die ze in de wagen van het koppel legden. Na de feiten slaagde de vrouw erin zich te bevrijden en stelde vast dat haar man overleden was. Volgens de wetsdokter was de dood een gevolg van wurging.

De buit werd teruggevonden in een huis in het Noord-Franse grensdorp Halluin. De bewoner verklaarde aan de politie dat zijn neef Djamel Younsi (44) de voorwerpen had meegebracht. Hij woonde in een aanpalend huis met zijn vriendin Cyrille Drouart (34).

Het telefonieonderzoek toonde aan dat de twee partners de dag van de feiten in Wevelgem, in de buurt van de Kezelberg, waren. Ze waren in het gezelschap van de derde beschuldigde, Cédric Engelbarts (42), die de in Tourcoing gestolen auto in brand stak om alle sporen uit te wissen.

De verdediging vroeg om een proces in het Frans. Het assisenhof nodigde twee Nederlandstalige vertalers uit omdat de procedure in het Nederlands verliep.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier