Assisenproces Declercq: “Ik wist niet dat ik ze gewurgd had”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) heeft voorzitter Mathieu De Loof de beschuldigde stevig op de rooster gelegd. De Waregemnaar kan zich wel nog herinneren dat hij Eveline Vandenbogaerde (45) bij de keel greep, maar over de details bleef hij vaag.

“Van mijn moeder heb ik veel liefde gekregen. Ze was heel zorgzaam. Mijn vader, dat was iets anders. Hij was alcoholieker en sloeg veel op mij en mijn moeder”, schetste Gino Declercq een beeld van zijn jeugd. De beschuldigde raakte zelf alcoholverslaafd en deelde klappen uit aan meerdere partners. Die agressie minimaliseerde hij wel tijdens het verhoor. “Ik denk dat ik dat drinken mee heb van mijn vader, ik heb thuis niets anders gezien. Ik ben wel 12 jaar naar de AA geweest en ben dan 12 jaar nuchter geweest.”

Twintig blikken zwaar bier per dag

Tijdens de relatie met Eveline Vandenbogaerde was Declercq opnieuw in zijn oude gewoontes hervallen. “In het begin was onze relatie goed, maar dat verslechterde. Eerst dronk ze twee flessen witte wijn, maar op het einde waren dat per dag 2 à 3 kartons van drie liter. Ik dronk ongeveer twintig blikken zwaar bier.” Voorzitter Mathieu De Loof wees de beschuldigde erop dat tijdens die relatie van 20 maanden de politie maar liefst 43 keer moest tussenkomen. Bij één van die incidenten had het slachtoffer haar pols gebroken. “Ge hebt in juni 2013 nog de gunst van de opschorting gekregen. Ge kunt moeilijk zeggen dat alles koek en ei was.”

In de maanden voor de feiten trok Vandenbogaerde enkele keren in bij een 80-jarige kennis. De voorzitter suggereerde dat Declercq de feiten gepleegd had omdat zijn vriendin hem definitief dreigde te verlaten. “Nee, zeker niet. Er was die dag zeker niets speciaals gebeurd. We hebben die avond nog twee keer seks gehad.”

“Het klopt dat ik nog naar Waregem Koerse ben geweest. Ik had geen besef meer, ik deed niets anders dan drinken”

Toch was een nieuwe discussie over die mogelijke minnaar de aanleiding voor de feiten. “Ik heb haar in bed dingen horen zeggen over Jeroom, misschien was het in een droom. Altijd maar Jeroom, Jeroom, Jeroom. Ik ben kwaad geworden en heb ze bij de keel gepakt. Ik weet niet hoe lang ik ze heb vastgehad. Ik wist niet dat ik ze gewurgd had.” De beschuldigde zou zelfs tot 11 uur geslapen hebben in hetzelfde bed. “Je hebt nog gebeld en ze lag deels op uw kant van het bed. Het is onmogelijk dat je die nacht daar nog kon slapen”, reageerde de voorzitter.

De ochtend van 25 augustus 2013 zou Declercq dan beseft hebben dat zijn vriendin overleden was. “Ik heb eraan geschud en ben nog om water geweest. Ik was helemaal in paniek. Ik heb wat kleren gepakt en ben niet meer in de slaapkamer geweest.” De volgende weken ging de beschuldigde voortdurend op de lappen. Hij kwam enkel nog naar huis om op de zetel te slapen. “Het klopt dat ik nog naar Waregem Koerse ben geweest. Ik had geen besef meer, ik deed niets anders dan drinken. Ik versta niet in wat voor wereld ik leefde.”

“Ik wilde weg van de wereld”

Toen de politie op 1 oktober 2013 bij Declercq aan de deur stond, slikte hij bovenop die alcohol een heleboel Antabusepillen. “Ik wilde weg van de wereld, maar dat is niet gelukt. Die feiten zijn niet goed te keuren.” Opnieuw had voorzitter Mathieu De Loof het laatste woord. “Maar Eveline doden is wel gelukt hé. Jij zit hier nog en zij is dood.”

Maandagmiddag komen politiemensen en de onderzoeksrechter aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier