ASSISEN Volgens verdediging Depoortere is er geen sprake van roofmoord

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) heeft de verdediging kort het woord gekregen. Meester Joseph Allijns legde uit dat de kwalificatie roofmoord ter discussie zal staan. De beschuldigde bracht zijn neef Chris Goemaere (41) op 12 april 2013 in Kuurne met messteken om het leven.

“De gepleegde feiten worden niet ontkend, daarover is geen discussie. We hopen op een sereen debat en zullen de nagedachtenis van het slachtoffer in ere houden”, aldus meester Joseph Allijns. Toch zal de verdediging tijdens het proces nuances brengen in het verhaal dat de openbaar aanklager in zijn akte van beschuldiging schetste. “We zullen terugkomen op de kwalificatie. We moeten volgende week op zoek gaan naar de juiste kwalificatie en naar de juiste bestraffing.”

Bernard Depoortere kreeg tijdens zijn voorhechtenis in de gevangenis van Ieper een trombose. Hierdoor is hij nog steeds deels verlamd en zal hij het proces in een rolstoel bijwonen. De verdediging vroeg om zijn medische dossier uit de gevangenis volgende week nog aan het dossier te voegen. “Om de jury een goed en correct beeld te geven van zijn huidige medische toestand”, aldus meester Kelly Decaluwé.

Nog geen moordwapen te zien

Kort na de feiten stelde Liliane Depoortere zich al burgerlijke partij. De moeder van het slachtoffer is tevens de zus van de beschuldigde. “Ondertussen is mevrouw Depoortere overleden. Meester Leysen en ik treden nu nog op voor de broer en de schoonzus van Chris Goemaere”, aldus meester Joke Vanbelle. De belangen van de andere broer van het slachtoffer worden verdedigd door meester Kurt Vanthuyne en meester Laura Vernackt.

Tijdens een assisenproces liggen de bewijsstukken in principe op een zichtbare plaats vooraan in de zaal. Het vermoedelijke moordwapen ontbreekt voorlopig. “Het mes is blijkbaar achtergebleven in Kortrijk, waar het onderzoek gevoerd is. We gaan dat tegen volgende week hier proberen te krijgen”, zei de voorzitter.

Maandagochtend zal de beschuldigde verhoord worden door voorzitter Boudewijn Desmet. Daarna starten de getuigenverhoren. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdagavond 28 januari verwacht. Bernard Depoortere riskeert voor roofmoord levenslange opsluiting.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier