Assisen Turkse broers : Mesut Uçar schuldig aan moord, broer Hasan gaat vrijuit

Redactie KW

Zeven juryleden achtten ook broer Hasan Uçar schuldig, maar het hof sprak hem vrij.

De assisenjury in Brugge heeft donderdagnacht Mesut Uçar schuldig bevonden aan de moord op Ugur en Süleyman Aygun. Hij bracht de broers Aygun in september 2010 in Meulebeke met pistoolschoten om het leven. Sinds 2007 sluimerde er een familievete tussen beide Turkse clans uit Meulebeke. Op 18 september 2010 ontstond er aan de woning van Mesut Uçar in de Vuilputstraat een nieuwe discussie. Tijdens een schermutseling vielen enkele klappen, waarop de oudste Uçar in zijn woning een pistool haalde. Met ongeveer 15 pistoolschoten beroofde hij Ugur en Süleyman Aygun van het leven.

Rol van Hasan onduidelijk

De rol van zijn jongere broer Hasan Uçar bleef lange tijd onduidelijk. Een DNA-spoor wees hem aan als de mogelijke leverancier van het wapen. Volgens enkele ooggetuigen was hij bovendien bij de schietpartij aanwezig. Zelf hield Hasan Uçar altijd vol dat hij pas na de feiten door de Vuilputstraat passeerde.

“Gerede twijfel”

Jef Vermassen pleitte dan ook vol vertrouwen de vrijspraak van zijn cliënt. Vijf juryleden volgden meester Vermassen, de zeven anderen verklaarden Hasan Uçar wel schuldig. Het hof sprak hem toch vrij. Uit de motivatie blijkt dat er volgens het hof gerede twijfel is dat de jongste Uçar de feiten kon verhinderen. Het staat ook niet vast dat hij tijdig aanwezig kon zijn. Verder merkte het hof ook op dat de getuigenverklaringen niet eenduidig zijn.

“Regelrechte executie”

De verdediging van Mesut Uçar wierp op dat de schutter werd uitgelokt door de slachtoffers, maar haalde bakzeil. De jury verwees in haar motivatie vooral naar het feit dat het pistool gewapend klaar lag. Hij nam bovendien kogels mee. Verder werd aangehaald dat twee ooggetuigen Mesut Uçar nog probeerden te stoppen. “Het was een regelrechte executie. Hij had voldoende tijd om op zijn beslissing terug te komen”, klonk het in het arrest. Van een uitlokking door de slachtoffers kon geen sprake zijn. De schutter liep slechts lichte verwondingen op, en het werd zelfs nooit aangetoond dat Ugur en Süleyman Aygun gewapend waren.

Vermassen : “Vooral gesteund op juridische elementen”

Meester Jef Vermassen reageerde opgelucht op de vrijspraak voor zijn cliënt. “Het hof heeft zich vooral gesteund op juridische elementen. Hij kon er niet zijn op het ogenblik dat er geschoten werd, en dat hebben we ook aangetoond.” Hasan Uçar mag zo dadelijk als een vrij man naar huis. Hij viel kort na de zitting in de armen van zijn opgeluchte familieleden. De familie Aygun had op dat moment de assisenzaal al ontgoocheld verlaten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier