Assisen Turkse broers : “Geen polemiek voeren over ellenlange uitstel vrijgave lijken”

Redactie KW

Op het assisenproces tegen twee Turkse broers is dinsdagnamiddag onderzoeksrechter Marc Allegaert verhoord.

Allegaert stond lang niet toe dat de lichamen van de slachtoffers in Turkije werden begraven. Daardoor werden de lijken van Ugur en Süleyman Aygun 933 dagen bewaard in een koelcel van de begrafenisondernemer. De familie Aygun is nog steeds verbolgen over de gang van zaken. Onderzoeksrechter Allegaert getuigde dat hij de lichamen onmiddellijk na de lijkschouwing al had vrijgegeven. “Maar de begrafenis moest gebeuren op Belgische grond, omdat we de lichamen ter beschikking wilden houden voor eventueel verder onderzoek.”

Na bijna drie jaar begraven

De nabestaanden kregen wel toestemming om onder toezicht van de politie de lijken te wassen. “Er is heel veel commotie rond geweest, maar we hebben alles gedaan om die mensen ter wille te zijn.” Pas toen het onderzoek na bijna drie jaar werd afgesloten, konden de Ayguns in Turkije begraven worden.

“Hier hoort die discussie niet thuis”

De advocaten van de burgerlijke partijen willen tijdens het proces deze polemiek niet voeren. “Er gaan geen vragen over komen. We zijn het niet eens met de gang van zaken, maar hier hoort die discussie niet thuis”, aldus meester Filip Van Hende.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier