ASSISEN Tim Vanhauwaert : “De angst dat ze ook mijn dochtertje zal doden, beheerst mijn leven”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) heeft de vader van het slachtoffer dan toch een getuigenis afgelegd.

Tim Vanhauwaert was volgens zijn psychiater niet in staat om te getuigen, maar vertelde toch bijna drie uur uitgebreid over zijn relatie met de beschuldigde.

Tim Vanhauwaert vindt nauwelijks nog de tijd om zijn frituur uit te baten. (Foto SB)
© STEFAAN BEEL

Tim Vanhauwaert had amper een positief woord over voor de vrouw met wie hij tien jaar lang een relatie had. De getuige ging in detail in op een heleboel incidenten waarbij de beschuldigde zich jaloers en opvliegend opstelde. “Zonder enige aanleiding stormde ze binnen en sloeg ze de nieuwe vriendin van mijn kameraad. Ze begon ook met messen te gooien. Wij gingen naar buiten, maar zij sprong in haar auto en reed in volle vaart in onze richting.” Hij vertelde ook hoe ze regelmatig de inboedel kort en klein sloeg.

“Ik had nooit verwacht dat haar ouders haar alleen gingen laten met die kinderen”

“Ze zei dat ze zelfmoord ging plegen en de kinderen ging meenemen. Als ze het geen honderden keren heeft gezegd, heeft ze het nooit gezegd.” Voor Tim Vanhauwaert is het duidelijk dat zijn kinderen in gevaar waren. Toch ging hij hen niet opzoeken toen hij van zijn schoonvader vernam dat Isabelle Debackere weg was uit de psychiatrie. “Ik verwijt mezelf nog altijd dat ik die inschattingsfout heb gemaakt. Ik had nooit verwacht dat haar ouders haar alleen gingen laten met die kinderen. Daarom ben ik daar niet naartoe geweest.”

De ex-partner van Isabelle Debackere blijft ervan overtuigd dat ze het plan had om ook hun nu 9-jarige dochtertje om het leven te brengen. “Dokter Hellebuyck heeft me vanochtend nog gezegd dat hij ook van mening is dat ze haar zal vermoorden als ze vrijkomt. Die angst beheerst mijn leven. Mijn dochtertje durft nog altijd niet alleen slapen.”

De verdediging reageerde ontstemd over de mogelijke démarche van de gerechtspsychiater, die vrijdag zelf nog moet komen getuigen.

“De kinderen waren voor het drama haar god”

Over de minder fraaie episodes uit zijn eigen verleden had de vader van Tibeau steeds een lange uitleg klaar. “Trouwens, als ik zo’n slechte persoon ben, waarom is ze dan nooit bij mij weggegaan?”

De advocaten van de beschuldigde en haar vader hekelden de verklaringen van de getuige, maar Vanhauwaert beet van zich af toen ze hem confronteerden met negatieve getuigenissen over hem. “Mij moet ge een keer uitleggen hoe die mensen kunnen weten hoe ik in elkaar zit.” Meester Johan Platteau slaagde erin om de getuige toch iets positiefs te laten zeggen over zijn ex-partner. “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de kinderen voor het drama haar god waren, maar nu kan ik dat niet meer zeggen.”

Eerder nam de raadsman van de grootouders van Tibeau de behandelende psychiater van de beschuldigde onder vuur. Meester Filip De Reuse merkte op dat er tijdens die gedwongen opname geen psychologische testen of therapieën werden opgestart. “De eerste week is sowieso een observatieperiode. In de ogen van de patiënten gebeurt er misschien weinig”, aldus dokter Beke. Ook Isabelle Debackere zelf mengde zich in de discussie. “Wat ik ervaren heb, is dat ik niet content ben van die tien dagen in de psychiatrie. Ik heb daar niet de nodige hulp gekregen.” Aan de vader van het slachtoffer had de beschuldigde helemaal niets te zeggen.

De voorzitter besliste om drie getuigenissen naar woensdag uit te stellen. Dan zullen een hele reeks moraliteitsgetuigen aan het woord komen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier