ASSISEN Slachtoffer van Danny Tack kreeg zes messteken te verwerken

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Danny Tack (47) heeft de wetsdokter zijn getuigenis afgelegd. Dokter Hubert Floré stelde in totaal zes steekverwondingen vast bij Suzanne Timmermans (46). De beschuldigde kan zich slechts de eerste messteek herinneren.

Na de fatale steekpartij was de politie van Middelkerke als eerste ter plaatse. “Ze kon alleen nog naar lucht happen, zoals een vis op het droge. Ik heb geprobeerd om haar bij bewustzijn te houden”, getuigde een politieagent. Zijn collega hield zich op dat moment bezig met de beschuldigde. “Danny Tack zat in de zetel en stak een sigaret op. Hij zat voor zich uit te staren en sprak geen woord. Dan antwoordde hij dat hij haar in de rug had gestoken.”

55 interventies in zeven jaar tijd

In zeven jaar tijd was de politie van Middelkerke alles samen al 55 keer moeten tussenkomen in hun appartement in Westende. Bijna elke keer ging het om hoogoplopende ruzies tussen de beschuldigde en het slachtoffer. Ook het drankprobleem van vooral Suzanne Timmermans liep als een rode draad door die interventies. Tijdens de huiszoeking vond de recherche een indrukwekkende hoeveelheid lege drankblikjes.

Danny Tack bleef volhouden dat hij zijn partner slechts één messteek toebracht. Bij de test met de leugendetector viel hij door de mand. “Toch bleef hij ontkennen dat hij doelbewust meerdere messteken had gegeven. Op een bepaald ogenblik beriep hij zich op zijn zwijgrecht”, getuigde de polygrafist. Uiteindelijk gaf hij aan de politie toch toe dat hij tijdens het gevecht wellicht nog messteken had uitgedeeld.

“Ze kon alleen nog naar lucht happen, zoals een vis op het droge.”

Tijdens het eindverhoor bij onderzoeksrechter Koen Wittouck herhaalde de beschuldigde dat hij zich het juiste aantal steken niet kon herinneren. Tack deed ook zijn beklag over de procedure die ondertussen bijna vier jaar duurt. “Ik heb lang moeten wachten op het moraliteitsonderzoek, dat dan nog naar de psychiaters moest. Mijn persoonlijke stelling is dat ik dat lange onderzoek ook betreur.” De beschuldigde vroeg ook aan de onderzoeksrechter om het graf van Suzanne Timmermans te mogen bezoeken. “Ik heb dat toegestaan. We krijgen wel vaak het verzoek om een laatste groet te mogen brengen, maar het is de enige keer in mijn carrière dat ik die vraag heb gekregen.” Danny Tack betaalde trouwens zelf de grafsteen van het slachtoffer.

Wetsdokter Hubert Floré vertelde hoe de eerste messteek de milt van het slachtoffer raakte. “Bij de volgende steken in de borstkas werd de linkerlong doorboord. De laatste steek was zo goed als zeker die in de rug. Daarbij werden het middenrif en de maag doorboord. Die steekwonden zijn met een grote kracht toegediend. Het slachtoffer is overleden door een fataal bloedverlies, dat enkele minuten zal geduurd hebben.” Suzanne Timmermans zou ook nog een messteek afgeweerd hebben met haar arm. Dat blijkt uit de diepe snijwonde die ze opliep.

Mistig verhaal van beschuldigde

Bij de beschuldigde stelde de wetsdokter enkele kleine letseltjes vast, vooral op zijn armen en op de borstkas. “Het lijkt me waarschijnlijk dat die letseltjes toegebracht zijn tijdens een handgemeen. Dat zou ook de bloeduitstortingen bij het slachtoffer verklaren. Dat gevecht moet dan wel voor de steekpartij gebeurd zijn.” De versie van Danny Tack omschreef de deskundige als een mistig verhaal. “Ik heb geen enkel bewijs dat zij een mes in haar hand had. Ze was volgens mij ook niet ladderzat, misschien wel wat ontremd. Het is onwaarschijnlijk dat ze hem niet geraakt zou hebben.”

Dinsdag komen vooral vrienden en kennissen van het slachtoffer aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier