ASSISEN Shawn Vantroyen verstopte bebloede kleren in plastic zak tussen rommel en stenen

In de zaak-Vantroyen ging het er vandaag meermaals heftig aan toe. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) uit Oostende zijn de speurders aan het woord gekomen. Uit hun getuigenissen blijkt dat de beschuldigde na de feiten snel van kledij veranderde. Het kwam maandagnamiddag ook tot een incident tussen de verdediging en de burgerlijke partijen.

Meester Luc Arnou, raadsman van de burgerlijke partijen, vroeg om een foto van Dirk Capelle op zijn bank te mogen plaatsen. Op die manier krijgt de jury een beeld van hoe het slachtoffer werkelijk was. “Ik vind dat zulks niet kan. Ik heb respect voor de slachtoffers en hun lijden, maar een zittingszaal moet neutraal zijn”, reageerde meester Johan Platteau, de advocaat van Shawn Vantroyen. De voorzitter oordeelde dat de foto geen kwaad kon voor de sereniteit van de debatten.

Bloedspatten op jonge boomstam

Ook de getuigenissen van de speurders zorgden voor enkele incidenten. Zo verzette meester Platteau zich tevergeefs tegen het feit dat de politiemensen samen gehoord zouden worden. Op de preliminaire zitting vroeg de verdediging ook om de powerpoints op voorhand te ontvangen. “Ik vraag er akte van dat we dat tot op heden niet ontvangen hebben. Ik vraag er ook akte van dat de getuigen vanochtend schriftelijke stukken hebben gebruikt, maar niets hebben neergelegd.”

ASSISEN Shawn Vantroyen verstopte bebloede kleren in plastic zak tussen rommel en stenen

Advocaat van de beklaagde, Johan Platteau was er niet mee op gezet dat er een foto van het slachtoffer werd geplaatst.
© BELGA

Het afstappingsteam toonde met foto’s waar Dirk Capelle (58) precies aangetroffen is in het Maria Hendrikapark in Oostende. “Hij bevond zich op 5,60 meter van het wandelpad. Het slachtoffer lag uitgestrekt, enkel gekleed in zwarte T-shirt en geruite bermudabroek. Zijn gezicht was zwaar opgezwollen en praktisch onherkenbaar”, getuigde Rudy Vandewalle. In de buurt van het lichaam werden heel wat bloedsporen teruggevonden. “Op heel wat takjes zaten bloedspatten. We vonden ook spatten op een jonge boomstam tot op een hoogte van 1 meter.”

“Ik zei nog dat hij het geldbeugeltje de eerste keer niet ver moest gooien, maar hij gooide zo ver als hij kon. We hebben lang naar dat portemonneetje moeten zoeken.”

Na de feiten vertelde Vantroyen verschillende versies van zijn verhaal aan twaalf vrienden en kennissen. Die vrienden hielpen hem ook om van kledij te wisselen. “We vonden zijn kledij in een witte plastic zak tussen een hoop rommel en stenen. Er zat bloed op zijn jeansbroek en op de tip van zijn rechterschoen”, aldus Luc Vandierendonck.

Opvallend genoeg werd geen DNA-onderzoek uitgevoerd op de gsm en de portefeuille van het slachtoffer. Ook de uitgaven van Dirk Capelle werden niet onderzocht. “De feiten waren eerst als doodslag gekwalificeerd. Pas op het einde van het onderzoek heeft de procureur er roofmoord op gekleefd. Trouwens, we kunnen van geen kanten weten wat die man op zak had van geld”, verduidelijkte de onderzoeksrechter. De verdediging merkte op dat de aanwezigen in de homobar niet werden verhoord. “In dat milieu is men niet geneigd om identiteiten prijs te geven. We hebben enkel de baruitbaters verhoord”, aldus hoofdinspecteur Benny Roose.

Pijpbeurt voor stagiair op het werk

ASSISEN Shawn Vantroyen verstopte bebloede kleren in plastic zak tussen rommel en stenen

Shawn Vantroyen.
© BELGA

De speurders maakten ook melding van de opmerkelijke verklaringen van een stagiair op het werk van het slachtoffer. Dirk Capelle zou handtastelijk geweest zijn en aan de jongeman zelfs een pijpbeurt voorgesteld hebben. “Dirk deed dat al lachend, niet hardhandig. Er zijn geen handelingen van afzuigen gesteld geweest.”

Ten slotte heeft de onderzoeksrechter toelichting gegeven bij de reconstructie. Vantroyen moest onder andere twee maal een geldbeugeltje weggooien. “Ik zei nog dat hij het de eerste keer niet ver moest gooien, maar hij gooide zo ver als hij kon. We hebben lang naar dat portemonneetje moeten zoeken. De grijns waarmee hij me toen aankeek, illustreert zijn arrogantie.”

Dinsdagochtend komen onder andere de test met de leugendetector en de autopsie aan bod.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier