Assisen Raw 13 Torhout: alle 4 de beschuldigden over hele lijn schuldig

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De volksjury heeft Kevin Derveaux (24), Jacky Labaere (42), Robin Van Bossuyt (28) en Kevin Goeman (28) schuldig bevonden aan de moord op Jeroen Balloey (21) en aan dubbele moordpoging.

Op 16 juli 2011 sloegen de leden van hiphopbende RAW13 gewapend met messen toe in de Torhoutse uitgaansbuurt. Om 1 uur ‘s nachts reed Jacky Labaere in zijn rode pick-up naar café Apropoo, waar de hiphopbende eerder al in vechtpartijen betrokken was geraakt. Enkele seconden later werd Kevin Derveaux door Robin Van Bossuyt afgezet op de plaats van de feiten. Tijdens de confrontatie aan het café stak Derveaux in de buik van portier Christophe Decoene (49). Ook Karim M’Hedhebi (40) kreeg messteken te verwerken. Bovendien kreeg het zwaargewonde slachtoffer nog te maken met het hakmes van Jacky Labaere.

In de tussentijd reed Kevin Goeman met de pick-up van Labaere rondjes in de stationsbuurt. Hij probeerde de menigte uit elkaar te drijven door op hen in te rijden. Ondertussen was Jeroen Balloey op de vechtpartij afgekomen. Eén fatale messteek van Kevin Derveaux werd de Ichtegemnaar fataal, al heeft Derveaux de steek nooit bekend. Na de raid vluchtte de bende weg met de pick-up. Van Bossuyt verliet in zijn Mercedes als laatste de plaats van de feiten.

De advocaten van Kevin Derveaux hadden gepleit dat de steekpartij was uitgelokt en dat er geen oogmerk tot doden was. “Uit de kracht die hij gebruikte, blijkt het oogmerk tot doden”, motiveerde de jury. In het arrest werd ook verwezen naar de aard van de verwondingen die Derveaux bij de drie slachtoffers veroorzaakte.

Vrijspraak gevraagd

Jacky Labaere hield vol dat hij niet de intentie had om Karim M’Hedhebi om het leven te brengen. Voor mededaderschap aan moord vroeg zijn advocate Nadia Lorenzetti de vrijspraak. “Jacky Labaere nam zelf actief deel aan de aanval en zorgde voor het verrassingseffect en de hierdoor ontstane chaos. Hij had duidelijk de bedoeling om diverse slachtoffers te maken”, klinkt het in de motivatie.

De verdediging van Robin Van Bossuyt vroeg om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen. De jury oordeelde dat de leider van RAW13 zijn kompaan Derveaux met volle kennis van de gevolgen afzette aan café Apropoo. Bovendien bleef hij in de stationsbuurt rondrijden tot hij zeker was dat zijn kompanen de vlucht konden nemen. Volgens de jury is het ook totaal ongeloofwaardig dat Van Bossuyt de wapens in de handen van Derveaux niet zag.

Pick-up als wapen

Ook Kevin Goeman, die de vrijspraak had gevraagd, wist volgens de juryleden maar al te goed wat de bedoeling was van de raid. “Door het stuur over te nemen en in te rijden op de massa heeft hij mee bijgedragen tot het voltrekken van de handelingen van Derveaux en Labaere. Hij gebruikte de pick-up als een wapen. Hierdoor dreef hij M’Hedhebi in een hoek en kwam Derveaux in de buurt van Balloey terecht.” Net als bij Van Bossuyt is het niet geloofwaardig dat hij de wapens van de anderen niet heeft gezien.

Uit de motivatie blijkt dat de jury van mening is dat RAW13 wraak wilde nemen voor de vechtpartij van een week eerder. In het arrest werd verwezen naar de verkenningen die werden uitgevoerd. Daarnaast werden vlak voor de feiten ook afspraken gemaakt door de beschuldigden. In de namiddag hadden ze in een hiphopwinkel al andere vechtersbazen proberen te ronselen.

Maandag starten de debatten over de strafmaat. Alle beschuldigden riskeren levenslange opsluiting.

(JPT, Belga)

Assisen Raw 13 Torhout: alle 4 de beschuldigden over hele lijn schuldig

Alle 4 de beschuldigden zijn schuldig aan moord en aan dubbele moordpoging. (Foto KD)
© Kurt Desplenter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier