ASSISEN Psychiater ziet in Shawn Vantroyen een pathologische leugenaar

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) uit Oostende hebben de gerechtspsychiaters hun getuigenis afgelegd. Volgens dokter Hans Hellebuyck heeft de beschuldigde een leugenachtige en narcistische persoonlijkheid.

“Tijdens het gesprek viel het op dat hij heel vlot antwoordde, maar ook heel veel tegenstrijdigheden vertelde. Diezelfde buitengewone neiging tot liegen was tijdens de reconstructie precies hetzelfde. Het is een pathologische leugenaar. Je mag hem alleen geloven als het ook bewezen is”, aldus dokter Hans Hellebuyck. De getuige vertelde ook dat Vantroyen zich heel arrogant gedroeg, een houding die ook de onderzoeksrechter was opgevallen.

“Hij is oneerlijk en leugenachtig”

Volgens de gerechtspsychiater had Shawn Vantroyen ook te kampen met ernstige verslavingen. “Hij gebruikte cannabis vanaf zijn 14 en speed vanaf zijn 18. Hij raakte ook verslaafd aan alcohol.” Die problemen zorgden ook voor een woelige schoolcarrière. “Toen hij in het zesde jaar met zijn studie stopte, hield hij dat verborgen voor zijn ouders. Dat illustreert zijn karakter.”

Over dat karakter had dokter Hellebuyck weinig positiefs te melden. “Hij is oneerlijk en leugenachtig. Hij komt ook narcistisch over en had een hoogwaardig zelfbeeld.” De beschuldigde stelde zich ook agressief op en ging daar prat op. “Hij is oppervlakkig en toont weinig empathie. Hij zegt wel dat hij zich schuldig voelt, maar dat blijkt niet uit zijn gedrag.”

Van de combinatie alcohol en speed wordt men angstig, agressief en krijgt men paniekreacties”

“Onze conclusie is dat de kans op ernstige agressieve criminaliteit vergelijkbaar is met die van de gemiddelde gedetineerde”, besloot de deskundige. “Middelengebruik doet die gevaarlijkheid nog toenemen.” De verdediging stelde opvallend genoeg geen vragen aan de psychiater. “Ik adviseer altijd om niet mee te werken aan het onderzoek van deze heren. Ik ga dan ook geen discussie aangaan over de toepassing van die testen”, aldus meester Johan Platteau.

Eerder kwam ook de toxicoloog al aan het woord over het middelengebruik van de beschuldigde. Op het ogenblik van de feiten was Vantroyen onder invloed van alcohol en speed. “Van die combinatie wordt men angstig, agressief, men krijgt paniekreacties. Ik kan mij inbeelden dat die persoon op dat moment een bepaalde agressiviteit vertoonde.”

“Dirk Capelle was een sporadische klant”

Dinsdagnamiddag legde de uitbater van de gaybar, waar Vantroyen het slachtoffer ontmoette, zijn getuigenis af. “Ik kende die Dirk Capelle niet persoonlijk, maar het was een sporadische klant.” De uitbater deed zelf de deur open voor Shawn Vantroyen. “Die jongeman heeft een pintje besteld en raakte met het slachtoffer aan de praat. Ze zijn een tiental minuutjes naar beneden geweest en hebben dan samen de bar verlaten.”

Dadelijk komen vooral vrienden van de beschuldigde aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier