ASSISEN Psychiater vindt Danny Tack geen gevaar voor de maatschappij

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Danny Tack (47) zijn de getuigenverhoren afgerond. Volgens de gerechtspsychiater vormt de beschuldigde geen gevaar voor de maatschappij. Alcoholmisbruik en een nieuwe woelige relatie zijn wel mogelijke risicofactoren.

Dokter Paul Lodewyck is van oordeel dat Danny Tack volledig toerekeningsvatbaar is. “Hij heeft een helder bewustzijn, cognitief zijn er geen stoornissen. Hij heeft ook geen hallucinaties.” Het drankmisbruik loopt volgens de deskundige als een rode draad doorheen het dossier. “Dat middelenmisbruik is echt opmerkelijk. In het slachtoffer vond hij eigenlijk een lotgenoot in dat drinkgedrag. In nuchtere toestand was hij niet agressief. Verschillende getuigen beschreven zijn onderhuidse agressie wel als een levende bom.”

Danny Tack vertelde tijdens zijn verhoor dat hij erg leed onder het verlies van zijn vader. “Hij was toen amper een jaar of acht. Dat was een verwarrende en turbulente periode”, bevestigde de psychiater. “Hij heeft een vaderfiguur gemist in zijn leven, zeker toen zijn oudste broer ook stierf.”

Geen gevaar voor de maatschappij

De beschuldigde beweert dat hij zich slechts één messteek kan herinneren. Gerechtspsychiater Roger De Berdt, die zelf niet op het proces aanwezig kon zijn, gelooft niet in die selectieve amnesie. Het zijn volgens de psychiaters verklaringen om de feiten te verantwoorden. In het begin van de wedersamenstelling werkte Tack wel goed mee en herinnerde hij zich wel alle details.

Volgens dokter Lodewyck is Danny Tack geen gevaar voor de maatschappij. “Als er geen drankmisbruik is en hij heeft een sociaal aanvaardbaar leven, dan is het risico zeer miniem. Een relatie kan ook een destabiliserende factor zijn.”

“In het slachtoffer vond hij eigenlijk een lotgenoot in dat drinkgedrag”

Sinds 2006 lijdt de beschuldigde aan een chronische pancreasontsteking. “In de loop der jaren waren er meer complicaties”, getuigde zijn behandelende specialist. “In 2010 alleen is hij al zeven keer gehospitaliseerd. Hij is een aantal keer door het oog van de naald gekropen.” Door de ziekte heeft Danny Tack te kampen met chronische pijn. “Die opstoten blijven door het littekenweefsel ook als je niet meer drinkt. Het is dus normaal dat hij in de gevangenis recent nog een opstoot kreeg.”

“Gemotiveerd om gezond te leven”

De ziekte wordt vaak veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Volgens zijn huisarts probeerde Tack aan dat probleem te werken. “Sedert die keer dat hij er heel erg aan toe was, hield hij zich wel aan wat we vroegen. Hij was meer gemotiveerd om gezond te leven.” De woelige relatie met Suzanne Timmermans zorgde er wel voor dat de beschuldigde de alcohol nooit helemaal kon laten. “We hebben wel nog psychologische begeleiding voorgesteld, maar Suzanne stond daar niet voor open. Ik heb zelf nooit ruzies meegemaakt tussen hen. Ik was zeer verbaasd over de feiten, dat had ik nooit van Danny verwacht.”

Donderdagochtend starten de pleidooien. Meester Saskia Kerkhofs en meester Tom Bauwens zullen pleiten voor de burgerlijke partijen. Danny Tack riskeert 30 jaar opsluiting voor doodslag op zijn vriendin Suzanne Timmermans. Op het einde van de zitting bevestigde zijn raadsman Kris Luyckx nog eens dat die kwalificatie niet betwist zal worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier