ASSISEN Openbaar Ministerie vraagt toch veroordeling voor roofmoord

© BELGA
Redactie KW

De openbaar aanklager vraagt om Bernard Depoortere schuldig te verklaren aan de roofmoord op zijn neef Chris Goemaere (41).

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) uit Kuurne heeft procureur-generaal Serge Malefason zijn requisitoir gehouden. De openbaar aanklager vroeg om de beschuldigde schuldig te verklaren aan de roofmoord op zijn neef Chris Goemaere (41). Depoortere bracht het slachtoffer op 12 april 2013 met messteken om het leven.

Bij de start van de zitting kwam meester Joke Vanbelle nog aan het woord. De advocate van de familie Goemaere pleitte dat Depoortere na de eerste steek in de hartstreek nog perfect had kunnen stoppen. “Maar je maakt hem af terwijl hij op de grond ligt. Je hebt hem laten stikken in zijn eigen bloed. Je hebt je eigen neef laten stikken in zijn eigen bloed.” Van een uit de hand gelopen ruzie was volgens meester Vanbelle geen sprake. “Dan had je wel de hulpdiensten gebeld. Maar nee, je moest snel geld gaan afhalen om je dagelijkse portie van een bak bier en een fles jenever te kunnen drinken.”

Liegen als levenswijze

Ook procureur-generaal Serge Malefason hamerde op het gruwelijke karakter van de feiten. “Chris aan zijn eigen keukenmes geregen, door nonkeltje die vroeger op hem babysitte. Dat allemaal voor een bankkaart en een oude gsm. 127,65 euro, is dat de prijs van een mensenleven?”

“Je hebt je eigen neef laten stikken in zijn eigen bloed”

Het openbaar ministerie ziet in Bernard Depoortere een leugenaar, een geweldenaar, een dief en een roofmoordenaar. “Liegen is bijna een levenswijze voor hem. Het dossier was nog niet geopend en hij was al leugens aan het verspreiden.” Ook over zijn drankgebruik wijzigde de beschuldigde meermaals zijn verklaringen. “Hij legt de verantwoordelijkheid nu bij de drankduivel. Maar hij had bijna niet gedronken, want hij had geen rooie duit meer.”

Een notoire dief

De openbaar aanklager verwees naar de getuigenis van een ex-vriendin van Depoortere. “Hij heeft haar niet alleen geslagen, maar ook de bankkaart gestolen en er geld mee afgehaald. Klinkt u dat bekend in de oren?” Dat de beschuldigde bovendien een notoire dief is, blijkt duidelijk uit zijn uitgebreide strafblad. “Vanaf 2006 had hij minder nood aan diefstallen. Toen verbraste hij een erfenis van 50.000 euro aan ‘Wein, Weib und Gesang’.”

De diefstal van de gsm van het slachtoffer gaf Bernard Depoortere gewoon toe. Over de bankkaart legde hij echter verschillende verklaringen af. “Hij gaat direct na de feiten geld afhalen. Waarom doet hij dat niet eerder als hij die kaart toch al had?” Voor een roofmoord moet er ook een oorzakelijk verband bestaan tussen de diefstal en de doodslag. “Chris had door dat hij belazerd werd door zijn oom. Hij heeft de weg versperd en de vluchtroute afgesneden. Daarom gebeurt de gruwel in het trapgat. Na de feiten spoelt hij nog zijn glas uit en gooit enkel zijn eigen bierblikken weg. Dat zijn zaken die je doet als je straffeloos wil blijven.”

Donderdagnamiddag komt de verdediging aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier