ASSISEN Openbaar aanklager vordert 25 jaar opsluiting en 5 jaar TBS

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) heeft procureur-generaal Serge Malefason 25 jaar opsluiting en minstens vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd.

“Een straf moet geen pure maatschappelijke wraak zijn”, startte de openbaar aanklager zijn requisitoir. Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat een lange periode van reflectie nodig zal zijn. “Als het slecht gaat in uw huwelijk, mag het nooit de bedoeling zijn dat het uitloopt in een bloedbad.”

Geen verzachtende omstandigheden?

Openbaar aanklager Serge Malefason. (Foto Belga)
© BELGA

Het blanco strafblad van de beschuldigde is volgens het Openbaar Ministerie in dit geval eigenlijk geen verzachtende omstandigheid. In 2006 stelde het Openbaar Ministerie voor een geweldsdelict een bemiddeling voor. “Maar het kwam zo ver niet omdat ze nieuwe feiten pleegde. Ze kreeg opschorting, maar die nieuwe kans heeft ze ook niet gegrepen.” In de feiten zelf ziet de openbaar aanklager ook geen reden voor een mildere straf.

De procureur-generaal hekelde ook de houding van de beschuldigde na de feiten. Hij verwees naar de brieven die ze vanuit de cel nog naar haar ex-partner schreef. “Je hebt me niet geholpen. Het is uw schuld! De ‘culot’ die je moet hebben om dat in haar positie nog te schrijven.”

Ook aan de manier waarop ze een aantal getuigen aanviel, stoorde Malefason zich. “Ze blijft ook keer op keer Tim Vanhauwaert aanwijzen. Spijt die niet gedragen wordt door oprecht berouw, dat is zelfbeklag.”

Aangeboren temperament

Toch wil de openbaar aanklager rekening houden met één verzachtende omstandigheid.

“Ze is geboren met een bepaald karakter en temperament. Zij is impulsief en krijgt woede-uitbarstingen, dat kan je haar niet verwijten”. Tegelijk verweet de procureur-generaal haar wel dat ze zich nooit echt liet behandelen voor die impulsiviteit en haar psychische problemen.

ASSISEN Openbaar aanklager vordert 25 jaar opsluiting en 5 jaar TBS

Foto Belga
© BELGA

Veiligheid

Ten slotte vroeg Serge Malefason om te denken aan de belangen van de slachtoffers en de maatschappij. “Het gaat om de veiligheid van haar dochter en van Tim. Daarom vorder ik een gevangenisstraf van 25 jaar en minimum vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

Verdediging vraagt medelijden: Verpletter haar niet!

Meester Johan Platteau, die de veroordeelde verdedigt, vroeg om medelijden te hebben met zijn cliënte. De verdediging verwees onder andere naar de moeilijke gezinssituatie.

Meester Johan Platteau wees de jury erop dat ze een heel ruime marge hebben bij het bepalen van de strafmaat. “Vijf jaar met probatievoorwaarden kunt u perfect geven. Als u vindt dat dit misschien de beste straf is, dan kunt u dat doen. Verpletter haar alstublieft niet, toon een beetje erbarmen, toon een beetje medelijden.”

De verdediging zag vijf verzachtende omstandigheden, waaronder haar gunstig strafrechtelijk verleden. Vooral de context van de feiten speelde een rol volgens de verdediging. “Denk een keer aan die vrouw die haar best heeft gedaan, gezorgd dat haar kinderen als uit een doosje kwamen.” Meester Platteau herhaalde dat de belangrijkste pijlers van haar leven waren weggevallen. “Ik ga niets meer zeggen over Tim Vanhauwaert, maar ik vind dat hij niet de partner was die ik mijn dochter toewens.”

“Dit is geen koele, gewetensloze vrouw”

ASSISEN Openbaar aanklager vordert 25 jaar opsluiting en 5 jaar TBS
© BELGA

Mr. Johan Platteau verdedigt de beschuldigde. (Foto Belga)
© BELGA

Daarnaast vroeg de verdediging aandacht voor de psychiatrische problematiek van Isabelle Debackere. “Ik ben er ook van overtuigd dat die vrouw verschrikkelijk spijt heeft van wat ze heeft gedaan. Dat is geen koele, slechte, gewetensloze vrouw.” Meester Platteau wees ook op de gevolgen van de feiten voor de beschuldigde zelf. “Ze moet leven met wat ze heeft gedaan. Haar zoontje is dood en haar dochter zal ze nooit meer zien.”

Ten slotte sprak de advocaat van de beschuldigde zijn cliënte rechtstreeks toe. “Isabelle, ik heb mijn best gedaan, maar heb u tot nu toe niet kunnen helpen. Ik heb uw rechters om mildheid gevraagd. Ik ga samen met u en uw ouders wachten, ik weet dat ze er voor u zullen zijn. Als je mij nodig hebt, zal ik er ook zijn. Je bent niet alleen.”

Het hof en de jury hebben zich om 17.45 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

(Belga, JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier