ASSISEN Moeder van Tibeau bekende tijdens rit naar gevangenis

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) hebben de politiemensen die het onderzoek voerden, hun getuigenis afgelegd. Een rechercheur getuigde dat de beschuldigde pas tijdens de overbrenging naar de gevangenis de feiten begon te bekennen.


© BELGA

Onmiddellijk na haar arrestatie was de beschuldigde te versuft om verhoord te worden door de politie. Bij de onderzoeksrechter beweerde ze dat ze zich niets meer kon herinneren. Tijdens de rit naar de gevangenis barstte Debackere in tranen uit. “Ze vroeg of ze Tibeau een laatste groet mocht brengen. Ze was in paniek en zei dat ze nooit die pillen had mogen nemen.” De beschuldigde bekende aan de politiemensen dat ze haar zoontje onder water had gehouden en had laten vallen.

Sleepspoor in de badkamer

Die bekentenis strookt met de bevindingen van het labo. Zij stelden vast dat het dekbedovertrek en het kussen van het slachtoffer met bloed besmeurd waren. In de badkamer werd een sleepspoor aangetroffen. “Dat sleepspoor kan verklaard worden door de val. Er was ook bloed in de omgeving van het sleepspoor.”

De politiemensen merkten op hoe vreemd de beschuldigde zich tijdens de verhoren soms gedroeg. “Het valt op dat Isabelle zich bij momenten onbewogen gedraagt en dan plots begint te wenen.” Ze stelde na haar eerste bekentenis ook heel wat vragen over de gevangenis. “Mevrouw Debackere vertelde zelfs dat ze iemand kende die twee jaar had gekregen voor mensenhandel en prostitutie. Zelf denkt ze misschien vijf jaar te krijgen.”

Selectief geheugenverlies uit schaamte?

Het motief voor de feiten blijft onduidelijk. Uit het telefonie-onderzoek blijkt dat de beschuldigde erg kwaad was omdat haar ex-partner haar niet was komen opzoeken in de psychiatrie. Ze probeerde hem op korte tijd 236 keer tevergeefs op te bellen en stuurde dreigende sms’jes. Toch blijft ze ontkennen dat ze wraak wilde nemen op Tim Vanhauwaert. “Ze kon niet omschrijven hoe het precies is kunnen gebeuren. Ik had de indruk dat het uit schaamte was dat ze zich bepaalde dingen niet meer kon herinneren.”

Maandagavond komen de onderzoeksrechter, de wetsdokter en de toxicoloog nog aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier