ASSISEN “Kunnen maar hopen dat u een onderscheid maakt met de Dutrouxs en Ronald Janssens van deze wereld”

De jury bevond Luc Vanderwee schuldig aan moord op zijn vrouw Brigitte Mariacourt. (Foto Belga) © Kurt Desplenter
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Luc Vanderwee (51) hebben de jury en het hof zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

De verdediging vroeg om rekening te houden met de jarenlange zorg voor het slachtoffer Brigitte Mariacourt (52). Het OM vorderde 23 jaar opsluiting. Meester Steven Vancraeyveldt startte zijn pleidooi met enkele urban legends uit de wereld te helpen. Hij maakte de jury er op attent dat Vanderwee niet zomaar na één derde van zijn straf zal vrijkomen. “De strafuitvoeringsrechtbank zal daarover moeten beslissen. Er komt dan een nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Bovendien gebeurt die reclassering in de maatschappij zeer stapsgewijs.”

Jarenlange zorg

De openbaar aanklager had in zijn requisitoir al gewezen op de jarenlange zorg voor het slachtoffer. “Ik kan dat alleen maar beamen”, aldus meester Robbie Dewaele. “Door dat ene zeer erge feit kan men niet zomaar 19 jaar en 6 maanden onder de mat schuiven.” Ook zijn familieleden getuigden dat Vanderwee zijn Brigitte heel graag zag. “Wat zou die vrouw voor leven gehad hebben, had ze niet dergelijke zorgen gekregen van Luc Vanderwee?”

De verdediging haalde onder andere de getuigenis van een cipier aan. “Hij heeft al twee jaar zijn uiterste best gedaan en kreeg geen enkel tuchtrapport. Alle mensen die Luc hebben gekend de voorbije vier jaar spreken trouwens heel positief over hem.” Ze beschreven de beschuldigde allemaal als een behulpzame en vriendelijke man.

“Onderscheid met de Dutrouxs en Ronald Janssens”

Meester Dewaele stelde geen concrete straf voor. “U zal er zelf een getal op plakken. Wij kunnen alleen maar hopen dat u met dat getal een onderscheid maakt met de Dutrouxs en Ronald Janssens van deze wereld. Dat u hem ziet zoals hij is: een man die een zware misdaad heeft begaan in een relationele context.

Tot slot drukte Luc Vanderwee zelf nog een laatste keer zijn spijt uit. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik veel pijn heb hier vanbinnen. Ik heb ze heel graag gezien en mis ze enorm. Het spijt mij enorm, dat mocht niet gebeuren.”

Het hof en de jury hebben zich om 11 uur teruggetrokken voor de beraadslaging.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier