ASSISEN Iedereen zag Isabelle Debackere als een goede moeder

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere zijn donderdag een aantal familieleden en kennissen van de beschuldigde aan het woord gekomen. Ze vonden allemaal dat de Roeselaarse met veel liefde voor haar kinderen zorgde. De vrouw staat terecht voor moord op haar 4-jarige zoontje Tibeau.


© BELGA

“Isabelle heeft een goed karakter. Ze werkte hard en zorgde goed voor haar kindjes. Als ze een centje over had, dan was het voor de kindjes”, getuigde haar moeder. Door de relatie met Tim Vanhauwaert en de daaraan gekoppelde financiële problemen zag Christine Vancoillie haar dochter veranderen. “Op de duur wist ze geen uitweg meer. Ik heb haar honderden keren gezegd dat ze van hem weg moest gaan. Ik begrijp niet hoe het is kunnen gebeuren, ze zag haar kinderen doodgraag.”

“‘s Avonds deed hij een wit hemd aan en ging hij op stap met zijn maten”

Ook de halfbroer van Isabelle Debackere vond Tim Vanhauwaert niet de geschikte partner. “Isabelle is niet graag alleen, en gaat ook niet graag uit. Ze is een persoon die graag thuis zit met haar kinderen en haar man.” Een andere getuige bevestigde dat Vanhauwaert liever op stap ging. “Hij zat hele dagen aan de computer. Ik heb hem alleszins nooit een patat weten schillen. ‘s Avonds deed hij dan een wit hemd aan, en ging hij altijd op stap met zijn maten.”

In haar jeugdjaren werkte de beschuldigde regelmatig als babysit. “Ze heeft dat een aantal jaren zeer goed gedaan. Ze was een echte moederfiguur voor mijn kinderen”, aldus Veerle Sambaer. “Ik versta dus echt niet wat er daar gebeurd is.” Later ging ze aan de slag als verzorgende bij de Bond Moyson. Daar werd ze in januari 2013 ontslagen, omdat ze tegen de klanten bleef zeuren over haar eigen problemen. “Ze zag niet in dat ze beroepsfouten aan het maken was, het was alsof je tegen een muur praatte”, getuigde haar diensthoofd.

85.000 euro geleend voor woning

Datzelfde diensthoofd verklaarde dat Isabelle Debackere vaak vertelde over haar zelfmoordplannen. “Ze kondigde ook aan dat ze de kinderen zou meenemen, om Tim te straffen. Ik heb dat dan ook gemeld aan Tim en aan haar moeder. Je zag duidelijk dat Isabelle in die periode psychische problemen had. Je kon niet meer tot haar doordringen.”

Tijdens haar job bij de Bond Moyson werkte de beschuldigde acht jaar als huishoudster bij Freddy Wyffels en zijn vrouw. “Ze was hier kind aan huis, ik had niet te klagen over haar. Mijn deur blijft open staan voor haar.” De vriendschap ging zo ver dat de getuige zijn poetsvrouw 85.000 euro leende. “Dat was voor haar huis, anders kon ze op straat gezet worden. Ze moet nog 11.000 euro terugbetalen, maar ik til daar niet zo zwaar aan. Dat geld zal wel komen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier