Assisen: getuigen vonden pillen tussen speelgoed van Dimfy

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) zijn woensdag de getuigenverhoren afgerond.

Twee kennissen van de beschuldigden beweerden dat ze bij het opruimen van de plaats van de feiten nog heel wat pillen aantroffen tussen het speelgoed van Dimfy (5).

Stefanie Hemeryck werkte nog voor de beschuldigde in haar café in Torhout. Toen haar woning in Zwevezele werd vrijgegeven, hielp ze met het opruimen. “In een soort speelkamer vond mijn ex-vrouw een tasje met Playmobil en pillen. Mijn ma heeft ook Tic Tac’s en medicatie gevonden in een speelgoedkeukentje.” Tijdens haar verhoor meldde de getuige die ontdekking aan de politie. “Ze hebben het zelfs niet willen noteren. We hadden de politie zelf niet gebeld, omdat we dachten dat ze alles onderzocht hadden.” De bewuste politieman, die nog moest getuigen over het moraliteitsonderzoek, kon zich die kwestie niet meer herinneren.

Het is respectloos om zo een gedachtenisviering van je eigen kind te verstoren

De moeder van de getuige bevestigde het verhaal. “Ik had zelf aan de moeder van Nathalie voorgesteld om te helpen met het kuisen. Ik heb nog heel wat pillen gevonden in de speeltassen van Dimfy.” Meester Jef Vermassen merkte op dat de gevonden pillen wel gewoon werden weggegooid. “Het was niet mijn taak om daar iets achter te zoeken. Wij waren daar gewoon om op te ruimen.”

Conflict op begrafenis en op kerkhof

Tenslotte kwam de pastoor van Zwevezele nog aan het woord. Recent werd door de familie van de vader van Dimfy een petitie gestart tegen de getuigenis van de priester. De familie Casselein is verbolgen over het feit dat de pastoor voor de begrafenis geen contact zocht met Wesley Casselein. “Ik heb geen partij gekozen, maar het was die week zeer moeilijk om alles sereen te laten verlopen. Ik vraag dan ook om wat begrip bij Wesley”, aldus Luc Brutin.

De ruzie tussen beide families liep een jaar later nog meer uit de hand. “Op de eerste herdenkingsviering hebben we de politie moeten opbellen omdat de partij van Wesley de partij van de moeder niet binnenliet in de kerk. Het is respectloos om zo een gedachtenisviering van je eigen kind te verstoren.” Ook op het kerkhof zette het conflict zich door.

Geen nieuwe doortocht van psychiater Dillen

Bij de start van de zitting vroeg meester Jef Vermassen om psychiater Chris Dillen nogmaals op te roepen als getuige. De advocaat van de familie Casselein wilde de tegenexpert nog vragen stellen over zijn tweede verslag. In dat verslag oordeelt de deskundige immers dat bij de Leij toerekeningsvatbaar is én dat ze liegt als ze zegt dat ze zich de feiten niet meer kan herinneren. Dokter Dillen kon woensdag echter onmogelijk komen getuigen. Meester Vermassen vroeg om de voorlezing van het stuk, maar ving uiteindelijk bot bij voorzitter Willem De Pauw.

Donderdag starten de pleidooien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier