Assisen: familie Eveline Vandenbogaerde vreesde fatale afloop

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) hebben de broer en de zussen van Eveline Vandenbogaerde (45) hun getuigenis afgelegd.

De familie van het slachtoffer wist dat ze regelmatig klappen kreeg van haar partner.

Door het grote leeftijdsverschil had Eveline Vandenbogaerde geen erg nauwe band met haar oudste broer en zus. “Ik heb thuis regelmatig voor Eveline moeten zorgen. Wij hadden een normale jeugd, zonder problemen. Ik ken mijn zus als vriendelijk en sociaal in de omgang”, aldus zus Zichgrid. Tijdens bepaalde periodes verwaterde het contact met de hele familie. “Enkele jaren heeft ze besloten om helemaal geen contact te hebben. De reden hebben we nooit geweten.”

Ze zei dat hij haar ooit eens zou vermoorden. Hij had blijkbaar ook al eens haar arm gebroken

Christiaan, de oudste broer van het gezin Vandenbogaerde, ontdekte net als de anderen pas enkele jaren voor haar dood dat Eveline met problemen kampte. Het slachtoffer werd onder andere enkele malen opgenomen in de psychiatrie om haar borderlinestoornis te behandelen. “Ze heeft me eens gebeld over haar problemen met Gino. Ze zei dat hij haar ooit eens zou vermoorden. Hij had blijkbaar ook al eens haar arm gebroken.”

Een andere zus herinnerde zich vooral de periode dat Eveline nog samen was met haar toenmalige echtgenoot Claude Secember. “Dat was volgens mij toch een goed huwelijk. Ik heb nooit kunnen begrijpen dat ze bij hem vertrokken is.” De relatie met Gino Declercq heeft Christine Vandenbogaerde dan ook nooit kunnen begrijpen. “Ze ging nog geld krijgen van de verkoop van haar huis. Ik denk dat hij gewoon zat te wachten om dat geld op te souperen. Door zo verliefd te zijn op Gino zat ze volledig in zijn macht.”

Tijdens haar jeugd was het slachtoffer vooral close met haar zus Claudine. “We waren de twee jongste en waren in onze jeugd eigenlijk onafscheidelijk. We speelden samen met de poppen en hadden later ook dezelfde vrienden. Ze was altijd vrolijk en speels.” Later had ze minder contact met haar jongste zus. “Ik wist wel dat ze graag een glaasje dronk, wie niet. Maar ik wist niet dat ze een alcoholprobleem had.”

Over de relatie met de beschuldigde had ze net als de rest van de familie Vandenbogaerde een slecht gevoel. “Ik was benauwd van hem, als ik eerlijk mag zijn. Ik wist van mijn ouders dat hij haar al in het ziekenhuis had geslagen. Ik had zo’n angst van hem dat ik hem zelfs nooit heb durven zien. Eveline was een fantastische zus. Ze verdiende het niet om zo aan haar einde te komen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier