ASSISEN Danny Tack, schuldig aan doodslag op Suzanne Timmermans, riskeert 16 jaar cel

© BELGA
Redactie KW

De volksjury heeft Danny Tack (47) uit Westende schuldig bevonden aan doodslag op zijn partner Suzanne Timmermans (46).

De beschuldigde bracht de Brusselse op 12 mei 2011 in Westende met messteken om het leven. De verdediging had de kwalificatie niet betwist.

Danny Tack en Suzanne Timmermans hadden al een woelig leven achter de rug toen ze elkaar in 2002 leerden kennen in de buurt van het Brusselse Zuidstation. In 2004 verhuisden ze naar de kust. Binnen het koppel kwam het onder invloed van alcohol steeds vaker tot hevige ruzies. De politie van Middelkerke moest liefst 55 keer tussenbeide komen.

“Opzet tot doden staat vast”

In de nacht van 11 op 12 mei 2011 kregen de betrokkenen opnieuw een hoogoplopende ruzie in hun appartement langs de Oorlogsinvalidenlaan in Westende. Vooral het slachtoffer had opnieuw stevig gedronken. Danny Tack stak zijn partner meerdere keren in de borst en plantte zijn mes ook in haar rug. De beschuldigde verwittigde nog de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat.

In de motivatie verwees de jury onder andere naar de getuigenis van de wetsdokter, de reconstructie en de verklaringen van de beschuldigde zelf. “Een aantal verwondingen zijn haar met een keukenmes toegebracht. Drie van die verwondingen waren dodelijk, twee in de borst en één in de rug. Hij moet zeker geweten hebben dat die handelingen de dood tot gevolg moesten hebben. Het opzet tot doden staat dus vast.”

Zestien jaar opsluiting gevorderd

ASSISEN Danny Tack, schuldig aan doodslag op Suzanne Timmermans, riskeert 16 jaar cel


© BELGA

Openbaar aanklager Fien Maddens vordert 16 jaar opsluiting. In de feiten zelf ziet de procureur-generaal geen verzachtende omstandigheden. “De feiten zijn zeer ernstig. Hij gebruikte een groot mes, met een grote kracht en het lemmet stak volledig in het lichaam.” De rol van het slachtoffer speelt volgens het openbaar ministerie wel in het voordeel van de beschuldigde. “Daar is iedereen het over eens. Had Suzanne een mooi kleedje aangetrokken en waren ze op de dijk gaan wandelen die avond, dan was het niet gebeurd.”

Fien Maddens stelde het op prijs dat de verdediging de feiten niet had betwist. “Ik denk dat dat een positieve insteek is. Men had uitlokking kunnen pleiten of nog verder kunnen gaan naar wettelijke zelfverdediging. Maar men is correct geweest en heeft dat niet gedaan.”

Toch plaatste de openbaar aanklager ook een kanttekening bij de houding van Danny Tack tijdens het proces. Hierbij werd verwezen naar een brief die hij tijdens het onderzoek naar de onderzoeksrechter stuurde. “Ik vind het bijna komisch hoe hij de schuld op Suzanne probeert af te schuiven. Acht messteken tegenover die paar verwondingen bij hem. Na vier jaar kon hij het hier ook niet laten om de feiten te verdraaien.”

Verdediging vraagt minder zware straf

ASSISEN Danny Tack, schuldig aan doodslag op Suzanne Timmermans, riskeert 16 jaar cel


© BELGA

De verdediging stelde een straf van hoogstens 12 jaar voor. Meester Erica Caluwaerts verwees naar de moeilijke jeugd van haar cliënt. “Er zijn een aantal serieuze impacten geweest op de jonge Danny Tack. Het verlies van zijn vader en van zijn oudste broer, u kent het plaatje.” Tack verliet het ouderlijk huis door problemen met zijn stiefvader. “Hij heeft dan eerst drie weken in een auto in het bos gewoond. Een vliegende start kan je dat niet noemen.”

De verdediging vindt het tekenend hoe de beschuldigde reageert tegenover de nabestaanden. Hij schreef over zijn spijt ook heel wat brieven in de gevangenis. “Zijn schuldgevoel is enorm. Van in het begin heeft hij maandelijks een kleine som opzijgelegd voor de slachtoffers.” Danny Tack betaalde zelfs de grafzerk van Suzanne Timmermans. “Dat kan theatraal overkomen, maar hij doet het toch maar. Hij heeft ze niet alleen betaald, maar heeft ook enorm veel aandacht besteed aan hoe die steen er moest uitzien.”

“Dat is een man die nu al beter is dan toen hij in de gevangenis is gekomen”, vindt ook meester Kris Luyckx. De advocaat haalde in zijn pleidooi uitgebreid de wet van de voorwaardelijke invrijheidstelling aan. “Ik denk dat Danny Tack op dat vlak over goeie kaarten beschikt. Zijn broers zullen hem opvangen. Hij zal ook een job en een woning hebben via het OCMW van Middelkerke.”

“Haal een handvol knikkers uit de weegschaal”

Daarom is de verdediging van oordeel dat de beschuldigde niet langer naar de gevangenis moet. Bij een straf van 12 jaar zou Danny Tack onmiddellijk kunnen beginnen aan de weg naar de vrijlating. “Maak in de bestraffing aan hem duidelijk dat hij niet verloren is voor de maatschappij. Hij heeft een talent als kok, en zal die job kunnen uitoefenen. Het OM legt tegenover doodslag zestien knikkers in de weegschaal. Ik vraag u om nog minstens een handvol knikkers uit die weegschaal te halen”, besloot meester Kris Luyckx.

In zijn laatste woord verontschuldigde Danny Tack zich nogmaals tegenover de familie van het slachtoffer. “Ik heb enorm veel spijt over het gebeurde. Ik kan u verzekeren dat ik er dag en nacht van wakker lig.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier