ASSISEN Danny Tack 15 jaar achter tralies voor doodslag op partner

© BELGA
Redactie KW

Het hof van assisen heeft Danny Tack (47) tot 15 jaar opsluiting veroordeeld voor doodslag op zijn partner Suzanne Timmermans (46). De beschuldigde bracht de Brusselse op 12 mei 2011 in Westende met messteken om het leven. Het openbaar ministerie had 16 jaar gevangenisstraf geëist.

Danny Tack en Suzanne Timmermans hadden al een woelig leven achter de rug toen ze elkaar in 2002 leerden kennen in de buurt van het Brusselse Zuidstation. In 2004 verhuisden ze naar de kust. Binnen het koppel kwam het onder invloed van alcohol steeds vaker tot hevige ruzies. De politie van Middelkerke moest maar liefst 55 keer tussenbeide komen.

In de nacht van 11 op 12 mei 2011 kregen de betrokkenen opnieuw een hoogoplopende ruzie in hun appartement langs de Oorlogsinvalidenlaan in Westende. Vooral het slachtoffer had stevig gedronken. Danny Tack stak zijn partner meerdere keren in de borst en plantte zijn mes ook in haar rug. De beschuldigde verwittigde nog de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat.

“Misdaad die de publieke opinie schokt”

“Het opzettelijk doden van een medemens zonder dat er sprake is van zelfverdediging of enige uitlokking is een ernstige misdaad die de publieke opinie schokt”, klonk het in de motivatie. Volgens het hof en de jury blijkt uit de messteken een totaal misprijzen voor de fysieke integriteit van de medemens.

ASSISEN Danny Tack 15 jaar achter tralies voor doodslag op partner

Voorzitter Boudewijn Desmet.
© BELGA

Zijn zo goed als blanco strafblad sprak dan weer wel in het voordeel van Danny Tack. Volgens de gerechtspsychiater is Tack in principe ook geen gevaar voor de maatschappij. “Hij heeft ook meermaals zijn spijt over het gebeuren uitgedrukt tijdens de zittingen en tijdens het onderzoek. Die spijt lijkt het hof van assisen oprecht te zijn.” In de motivatie werd ook rekening gehouden met de voorhechtenis van bijna vier jaar. “Hierdoor bleef Danny Tack te lang in onzekerheid over zijn lot.”

Voorzitter Boudewijn Desmet sprak de beschuldigde nog kort toe. “U bent thans nog maar 47 jaar oud. De straf die u werd opgelegd, biedt u zeker nog perspectieven voor de toekomst. U krijgt in tegenstelling tot Suzanne wel nog de kans om iets van uw leven te maken.”

“Sereen verlopen proces”

ASSISEN Danny Tack 15 jaar achter tralies voor doodslag op partner

Meester Saskia Kerkhofs.
© BELGA

De verdediging had gevraagd om een straf van hoogstens 12 jaar op te leggen. “Ik vind het een realistische uitspraak na een sereen verlopen proces”, reageerde meester Erica Caluwaerts, advocate van Danny Tack. “Onze cliënt had zich aan het ergste verwacht. Hij zit al vier jaar in voorhechtenis en weet nu eindelijk waar hij staat.”

Ook de burgerlijke partijen konden zich vinden in het arrest. “Ik denk dat het een goede straf is, al was de inhoud van de debatten voor ons belangrijker”, aldus meester Saskia Kerkhofs. “Voor de ouders van Suzanne was het belangrijk dat Danny Tack eindelijk verantwoording moest afleggen. Slachtoffer en dader zijn op dit proces ook correct geschetst.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier