ASSISEN Beschuldigde Luc Vanderwee deed zich dommer voor tijdens IQ-testen

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Luc Vanderwee (51) hebben gerechtspsychiater Paul Lodewyck en psycholoog Jurgen Nys hun getuigenis afgelegd.

Volgens de psycholoog is het duidelijk dat de beschuldigde bewust slechter scoorde tijdens IQ-testen. De deskundigen kwamen wel tot de conclusie dat Vanderwee zwakbegaafd is.

“Precies of hij in een examen zat”

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck merkte bij de beschuldigde een zekere naïviteit. “Hij was tijdens de gesprekken vriendelijk en sprak op een gejaagde toon. Hij stelde zich wat infantiel op. Het was precies of hij in een examen zat.” Achter die façade zitten volgens de deskundige wel egocentrische en koppige trekjes. “Hij plaatst zichzelf altijd in de slachtofferpositie. Na de feiten vond hij wel snel de kalmte terug om de sporen uit te wissen.”

Voor de psychiater is het duidelijk dat Luc Vanderwee een zwakbegaafde man is. De IQ-testen konden echter geen uitsluitsel bieden. Ook bij een simulatietest van psycholoog Jurgen Nys scoorde de beschuldigde ruim onder de ondergrens. “Dat betekent dat het een doelbewuste manipulatie was. Daardoor kunnen we geen betrouwbare uitspraken doen.” De beschuldigde haalde op de IQ-testen een score vergelijkbaar met die van een mentaal gehandicapt persoon.

Egocentrische trekjes

De deskundigen zien bij Vanderwee een matig risico op recidive, deels verwijzend naar zijn strafblad. Vooral in partnerrelaties kan hij mogelijk opnieuw gewelddadig worden. “Die man mist de strategieën om met stresssituaties om te gaan, en dan komen de egocentrische trekken naar boven”, aldus dokter Lodewyck.

Eerder kwamen ook de ex-man en de zoon van Brigitte Mariacourt aan het woord. Henri Claeys was zes jaar getrouwd met het slachtoffer, maar kon weinig positiefs zeggen over haar. Hij verdacht Mariacourt ervan dat ze regelmatig haar medicatie tegen epilepsie niet innam. “Ik versta niet waarom ze zo tegenwerkte. Ze kon ook plots agressief tekeergaan, om schrik van te krijgen.” Dat beeld stemt overeen met de verklaringen van Luc Vanderwee.

Kilo snoep voor baby

De zoon van het slachtoffer heeft amper herinneringen aan zijn moeder. Haar zussen hadden eerder al getuigd dat ze door haar mentale beperking eigenlijk niet geschikt was voor het moederschap. Zo kocht ze ooit een kilo snoep als cadeau voor haar baby. “Ik herinner me heel vaag dat ze thuis woonde. Tot mijn tiende ben ik bij haar op bezoek geweest. Vanaf dan mocht ik van de jeugdrechter kiezen om niet meer te gaan. Moederliefde had ik toch nooit gekend, ik wens niemand zo’n jeugd toe”, getuigde Henri.

Woensdag zullen familieleden en kennissen getuigen over de moraliteit van de beschuldigde. In de namiddag starten in principe de pleidooien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier