ASSISEN Advocaat excuseert zich bij rechter voor verwijt partijdigheid

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) is het tot een conflict gekomen tussen meester Johan Platteau en voorzitter Fabienne De Tandt.

De advocaat van de beschuldigde verweet de voorzitter partijdigheid, toen ze hem onderbrak tijdens het ondervragen van een getuige.


© BELGA

Matthias Volckaert was als politie-inspecteur opgeroepen om te vertellen over een interventie twee weken voor de feiten. Na die tussenkomst werd Isabelle Debackere uiteindelijk gecolloqueerd. “Ik heb haar eerst proberen te overtuigen om op vrijwillige basis hulp te zoeken. Ik vond op dat moment ook dat zij emotioneel te overstuur was om op de openbare weg te rijden.” De beschuldigde stapte toch in de wagen, en raakte met haar achteruitkijkspiegel zelfs de arm van de agent. “Ik vermoed niet dat ze mij bewust wilde kwetsen.”

“Ik voel dat u ontzettend partijdig dit proces leidt”

Toen meester Platteau de getuige vragen bleef stellen over de omstandigheden van die interventie, greep de voorzitter in. Fabienne De Tandt wees de advocaat erop dat heel wat vragen al door haar gesteld waren. “Ik voel dat u ontzettend partijdig dit proces leidt. Ik heb mij gisteren tijdens de ondervraging beheerst, maar het moet me toch van het hart”, reageerde Platteau.

De zaak werd een tijd stilgelegd, maar na drie kwartier bood meester Platteau zijn excuses aan. “Mijn woorden hebben u diep gekwetste”, richtte hij zich tot rechter De Tandt. “Het was niet mijn bedoeling u te kwetsen. Ik heb verder het volste vertrouwen in u. Ik excuseer mij.”

“Excuses aanvaard”, was het bondige antwoord van de voorzitter, waarna de zaak werd voortgezet.

(JPT/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier