ASISSEN Onderzoeksrechter deed Luc Vanderwee bekennen

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Brigitte Mariacourt (52) in Roeselare is dinsdag onderzoeksrechter Marc Allegaert aan het woord gekomen.

De beschuldigde was nog een dag op vrije voeten vooraleer de onderzoeksrechter hem deed bekennen. Luc Vanderwee (51) bracht zijn vrouw op 28 april 2012 met stampen en door wurging om het leven.

Onmiddellijk na de feiten werd Vanderwee gearresteerd door de politie, maar hij werd snel opnieuw vrijgelaten. “Het onderzoek kende een valse start door het rapport van dokter Bolt”, zei onderzoeksrechter Allegaert. Daarin stond dat het inderdaad waarschijnlijk was dat het slachtoffer ongelukkig gevallen was na een epilepsieaanval. “Dat is ook de reden dat hij niet onmiddellijk is aangehouden en de feiten eerst als schuldig verzuim gekwalificeerd werden.”

“Bekend met dezelfde rust waarmee hij eerst had ontkend”

De autopsie wees uit dat Brigitte Mariacourt wel met geweld om het leven was gebracht. De onderzoeksrechter dreef Vanderwee de avond van 29 april 2009 in het nauw. “Gelukkig was professor Jacobs, die de lijkschouwing uitvoerde, aanwezig bij de ondervraging. Dan bekende hij beetje bij beetje. Hij deed dat met dezelfde rust als toen hij ontkende.” Dat zegt volgens Allegaert veel over het karakter van de beschuldigde. “Voor mij was het onmiddellijk iemand voor wie je moest opletten, een heel gewiekste man. Als hij iets niet kan ontkennen, heeft hij er een uitleg voor.”

Zo verklaarde Vanderwee meermaals dat hij haar enkel zware stampen toebracht. Dat is uitgesloten volgens wetsdokter Marc De Leeuw, die duidelijke sporen van wurging aantrof. De beschuldigde probeerde daar een uitleg aan te geven dat hij haar tijdens een schermutseling bij de keel greep. “De dood is vrij snel geweest. Daarom is het zo goed als zeker dat de schoppen voor de wurging kwamen”, aldus dokter De Leeuw. De wetsdokter is ook van oordeel dat Brigitte Mariacourt nog een overlevingskans van 99 procent had.

“Een behulpzame man”

Dinsdagochtend kwam een bevriend koppel van beide betrokkenen getuigen. Ze vierden de avond voor de feiten nog samen de verjaardag van het slachtoffer. “Brigitte was een vriendelijke en enthousiaste vrouw, maar we zagen haar niet veel”, aldus Jozef Callewaert. De buren beschreven Luc Vanderwee als een behulpzame man die dag en nacht klaarstond om voor zijn vrouw te zorgen.

Dinsdagnamiddag komen familieleden van het slachtoffer getuigen. Zij stelden zich geen burgerlijke partij op het proces.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier