Asielzoeker (16) verdacht van verkrachting in opvangcentrum in Menen

Redactie KW

Een 16-jarige niet-begeleide Afghaanse asielzoeker wordt verdacht van verkrachting van een medewerkster van een opvangcentrum in Menen.

Dat meldt VTM Nieuws en het bericht wordt bevestigd door de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

De feiten gebeurden woensdag in een opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen. Het slachtoffer werkt bij de cateraar die levert aan het opvangcentrum. Toen de vrouw in de kelder voorraad ging halen, werd ze verkracht door de tiener, meldt VTM Nieuws. Voor de verkrachting zou de jongen het slachtoffer al verbaal lastiggevallen hebben.

Het parket bevestigt de aangifte van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. Omdat de voogd van de niet-begeleide minderjarige in Gent woont, zijn de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen en de jeugdrechtbank in Gent bevoegd. “De vrouw gaf aan in de instelling aangerand en verkracht te zijn door een minderjarige bewoner van het centrum”, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. “De verdachte, een 16-jarige jongen, werd gearresteerd en uitgebreid verhoord. Hij werd vrijdag voorgeleid voor de jeugdrechter in Gent, die besliste hem te laten overbrengen naar de gesloten instelling in Everberg.”

“Eerste feiten in 25 jaar”

Rode Kruis-Vlaanderen werd door de werkgever van de vrouw op de hoogte gebracht, zegt woordvoerster An Luyten. “Elke melding van elk incident wordt door ons ernstig genomen en onderzoeken wij intern. In deze situatie betreft het ernstige feiten die door politie en parket worden onderzocht. Het is de eerste keer in 25 jaar opvang asielzoekers door het Rode Kruis dat we melding krijgen van dergelijk zware feiten, die we absoluut afkeuren.”

In Menen worden 74 bewoners opgevangen, maar in totaal vangt Rode Kruis-Vlaanderen momenteel ongeveer 5.000 asielzoekers op. “Alle niet-begeleide minderjarige vreemdelingen krijgen in onze opvangcentra een cursus seksuele opvoeding. Daar bovenop geeft Rode Kruis-Vlaanderen ook cursussen ‘Hoe omgaan met vrouwen’. Nog maar twee weken geleden vond er in Menen zo’n cursus plaats voor alle mannen en niet-begeleide minderjarige mannelijke asielzoekers.”

Het slachtoffer is een meisje van 19 jaar, zo maakte VTM Nieuws bekend. De jeugdrechter in Gent moet in een latere fase beslissen of de 16-jarige verdachte uit handen wordt gegeven voor de feiten. Als dat gebeurt, moet de tiener voor een bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank verschijnen.

(Belga/CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier