Ardooienaar krijgt 18 maanden cel en monsterboete voor sociale dumping

De Ardooienaar liet goedkope werkkrachten overvliegen voor zijn bedrijf in loodgieterij en dakwerken.
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 57-jarige man uit Ardooie bij verstek veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 165.600 euro voor een reeks inbreuken op de sociale wetgeving.

Zijn bedrijf Lim Europe uit Ardooie moet zelfs 828.000 euro boete ophoesten. De ontbinding van de vennootschap werd bevolen.

Buitenlandse werkkrachten overgevlogen

Lim Europe houdt zich vooral bezig met loodgieterij en dakwerken. De bal ging aan het rollen toen op 20 augustus 2011 drie Serviërs werden onderschept op de luchthaven van Charleroi. Uit onderzoek bleken de bedrijven van Eric K. 56 dergelijke vluchten geboekt te hebben. In de zomer van 2011 zette de zaakvoerder dan ook maar liefst 38 illegale Serviërs in. De werknemers hebben in totaal nog steeds 73.000 euro achterstallig loon te goed.

‘Flagrant voorbeeld van sociale dumping’

In 2013 en 2014 zette Eric K. dezelfde praktijk verder met alles samen tien Sloveense werknemers. Hij verhinderde in het voorjaar van 2013 ook drie keer een controle van de verschillende inspectiediensten. In die periode trok K. bovendien onterechte invaliditeitsuitkeringen voor een totaal van ruim 18.000 euro.

In het vonnis omschreef de rechter de feiten als een flagrant voorbeeld van sociale dumping. Aan zes werknemers die zich burgerlijke partij stelden, moet de beklaagde een schadevergoeding betalen. Dejan K. kreeg 30.000 euro achterstallig loon en 1.000 euro morele schadevergoeding toegewezen. Bovenop de monsterboete werd ook nog ruim 90.000 euro verbeurdverklaard.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier