André Gyselbrecht wil vrijspraak op basis van overmacht

Meester Johan Platteau wierp op dat André Gyselbrecht zich terecht zorgen maakte over het gedrag van zijn schoonzoon. © BELGA
Redactie KW

Op het correctioneel proces over de Kasteelmoord hebben dinsdag de advocaten van André Gyselbrecht (67) en Pierre Serry (67) gepleit. Volgens de verdediging handelde dokter Gyselbrecht uit overmacht en moet hij daarom vrijgesproken worden. De verdediging van Serry vroeg om een milde bestraffing.

Tijdens hun pleidooien maakten de advocaten van André Gyselbrecht duidelijk dat er sprake was van uitlokking of zelfs overmacht. Een vrijspraak op basis van artikel 71 komt er meestal door een onmiddellijke reactie op een ernstig en dreigend gevaar. “Er wordt niet enkel gedoeld op een plotse of eenmalige gebeurtenis. Er is ook de realiteit dat niets of niemand het slachtoffer zou kunnen stoppen“, aldus meester Filip D’Hont, die ook de strenge vordering van het openbaar ministerie hekelde.

Constante dreiging

Meester Johan Platteau wierp op dat André Gyselbrecht zich terecht zorgen maakte over het gedrag van zijn schoonzoon. Het mogelijke vertrek naar Australië werd als een constante dreiging omschreven. “Hij leefde met angst, hij begon te flippen als hij het woord Australië hoorde. Die angst was gerechtvaardigd, de psychologen en psychiaters hadden het hem gezegd.” Op 26 januari 2012 gaf Gyselbrecht uiteindelijk de definitieve opdracht om Stijn Saelens uit de weg te ruimen.

Het openbaar ministerie vorderde vrijdag 30 jaar cel en 15 jaar TBS voor de dokter uit Ruiselede. De verdediging omschreef het als een verschrikkelijk zware vordering. “Hij heeft het gedaan omdat hij dacht dat zijn dochter en zijn kleinkinderen in gevaar waren door een ziek mens die geen behandeling wou. Besef dat hij het niet gedaan heeft uit eigenbelang.” Meester Platteau voegde eraan toe dat zijn cliënt absoluut geen gevaar is voor de maatschappij. “Wees mild als het kan en streng als het moet. Maar neem André Gyselbrecht de hoop niet af.”

Besef dat hij het niet gedaan heeft uit eigenbelang

De advocaten van Pierre Serry focusten op de band die hij had met André Gyselbrecht. “Hij was een vertrouwensman voor Pierre Serry. Meneer doktoor, onderschat niet dat u op dat moment een man van aanzien bent”, aldus meester Walter Damen. De verdediging van Serry voegde eraan toe dat Gyselbrecht steeds alle touwtjes in handen hield. De dokter vertelde over de incest en bepaalde wanneer de moord zou plaatsvinden. “Heeft Pierre Serry ooit zelf initiatief genomen? Hij was heel opgelucht toen hij twee keer hoorde dat het niet nodig was, want Pierre Serry zat er niet op te wachten.”

Verzachtende omstandigheden

De advocaten van Pierre Serry zijn van oordeel dat 20 jaar de maximumstraf is in een gecorrectionaliseerde moordzaak. Meester Damen verwees hiervoor naar het recente arrest van Grondwettelijk Hof. Daarnaast ziet de verdediging verzachtende omstandigheden in onder andere zijn bekentenissen, zijn spijt, zijn leeftijd en zijn gezondheidsproblemen. “Als u 26 jaar geeft, zal hij zelfs nooit aan die TBS moeten beginnen. Hij moet toch de doodstraf niet krijgen“, aldus meester Vincke.

Woensdag komen de advocaten van Evert de Clercq aan het woord. De Zeeuw ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens.

(Belga)