André Gyselbrecht niet gevaarlijk volgens eigen psychiaters

André Gyselbrecht vorige week op het proces. © BELGA
Redactie KW

André Gyselbrecht werkte in de zaak van de kasteelmoord niet mee met het onderzoek door de gerechtspsychiaters, maar liet zich wel onderzoeken door enkele andere psychiaters. Volgens hen vormt de dokter uit Ruiselede geen gevaar voor de maatschappij.

Meester Johan Platteau benadrukte dat hij absoluut geen schrik had om zijn cliënt psychiatrisch te laten onderzoeken. “Hij is wel verschillende keren onderzocht door professor dokter Dillen, die in het Antwerpse vaak wordt aangesteld.” Volgens dokter Dillen zijn er geen aanwijzingen van psychopathie en vormt Gyselbrecht geen gevaar voor de maatschappij.

Toch vroeg de verdediging in december 2017 nog aan een ander team van psychiaters en psychologen om een verslag op te stellen. Zij stelden narcistische kenmerken vast en omschreven Gyselbrecht als een dominant persoon. “Maar er is geen psychopathie of antisociale dynamiek. In verband met de gepleegde feiten noteren we in toereikende mate schuldbesef.” Ook deze deskundigen kwamen tot de conclusie dat er slechts een heel beperkte kans is op recidive.

“Die mens is overal geliefd”

Dat beeld staat haaks op wat tijdens het requisitoir over André Gyselbrecht werd verteld. “Die mens is geliefd in zijn dorp, geliefd in zijn familie, ongelooflijk graag gezien. Maar hij wordt hier afgeschilderd als iemand die nooit meer vrij mag zijn”, aldus meester Platteau.

Volgens de verdediging werden tijdens het onderzoek kosten noch moeite gespaard om de negatieve kanten van zijn cliënt te bewijzen. “Ze zijn heel Vlaanderen rondgereden om dat vermeend omkoopschandaal in het voetbal uit te pluizen en ze hebben niks van bewijzen gevonden. Hetzelfde met die roddels over een overspelige relatie, waar ook niets van aan was. Maar als ik vraag om de incest door Stijn Saelens te onderzoeken, dan kan het niet.”

(Belga)