André Gyselbrecht blijft in de cel

Advocaat Johan Platteau en Andre Gyselbrecht © BELGA
Redactie KW

De verdediging had gevraagd om de dokter uit Ruiselede opnieuw onder voorwaarden vrij te laten.

Donderdagnamiddag werd André Gyselbrecht opnieuw aangehouden door onderzoeksrechter Koen Wittouck. De speurders zien de schoonvader van Stijn Saelens nog steeds als de opdrachtgever voor de kasteelmoord. Gyselbrecht houdt vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon ‘een lesje te leren’. Via dna-onderzoek kon een Tilburger aangewezen worden als vermoedelijke tweede uitvoerder. De verklaringen van Franciscus L., de neef van de ondertussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, leidden tot de nieuwe aanhouding van dokter Gyselbrecht.

Ganse passages zijn zelfs in het voordeel van mijn cliënt

“Ik vind die verklaringen absoluut niet belastend. Ganse passages zijn zelfs in het voordeel van mijn cliënt. Ik zal er later op het proces dan ook uitvoerig over pleiten”, aldus meester Johan Platteau. Franciscus L. beweert immers dat hij niet weet met welke opdracht zijn oom naar het kasteel in Wingene afzakte. Uit zijn verklaring zou dan ook niet blijken dat er een moordplan was.

André Gyselbrecht werd in september 2012 na een half jaar voorhechtenis een eerste keer vrijgelaten. In februari 2013 belandde hij opnieuw in de cel, tot de Gentse KI hem in januari 2014 weer vrijliet. Door de verklaringen van Franciscus L. is donderdag ook een 51-jarige Nederlander opnieuw opgepakt. Evert d.C. werd in september 2013 de dag na zijn uitlevering al vrijgelaten. Ook nu zal hij zich verzetten tegen zijn uitlevering.

(BELGA)