Ambtenaar zette PWA-werknemers in Ledegem in voor eigen huishouden

Redactie KW

Gewezen gemeenteraadslid voor SP.A-Groen Greet Claeys (39) uit Ledegem moest zich voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden. Ze had als leidinggevende van de PWA in die gemeente dienstencheques gebruikt om door werknemers haar huishouden te laten runnen.

In totaal gebruikte ze 55 cheques, die ze ook niet betaalde maar uit een doos liet nemen door de werknemers die haar strijk deden. De vrouw is intussen nog altijd aan de slag bij de RVA in drie verschillende gemeenten, maar bij een veroordeling mag ze haar job vergeten.

Volgens bepaalde bronnen, onder meer uit een klacht aan de gouverneur, zou het om een fraude van meer dan 30.000 euro gaan. Het openbaar ministerie vroeg een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 500 euro. “Een openbaar ambtenaar die de openbare dienst zelf besteelt”, zo verantwoordde ze de strafmaat.

Politiek tot in de rechtbank

De verdediging gaf de feiten toe maar benadrukte wel de politieke situatie in Ledegem. SP.A had de meerderheid, er was een conflict waari de vader Claeys uiteindelijk gelijk, kreeg maar nu zwaait CD&V de scepter. Er was ook een overeenkomst om in der minne te regelen, die na een paar dagen eenzijdig werd afgezegd. “Wat heeft politiek met deze rechtzaal te maken?”, vroeg rechter Scherrens zich luidop af.

De verdediging vond dat de persbelangstelling een onderdeel was van een voldoende straf en vroeg de opschorting of een werkstraf. Vonnis op 15 februari.

(WDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier