Alle kamers in hotel aan Sterrebos in Rumbeke bezet door prostituees

Redactie KW

De politie en het parket voeren de strijd tegen de seksuele uitbuiting en de exploitatie van prostitutie in Oost- en West-Vlaanderen op. De speurders vielen in heel wat bordelen en privé-instellingen binnen.

Meer over dit onderwerp in ons dossier Prostitutie in West-Vlaanderen.

De speurders vielen ook binnen bij Hotel Bascule in Roeselare. Het hotel telt in totaal elf kamers en die worden op het prostitutienetwerk redlights.be te huur aangeboden voor 60 euro per dag. Zogezegd voor verliefde koppels om er ongestoord samen te zijn. Maar bij een grootschalige controle bleek dat in de praktijk toch enigszins anders te zijn. De politie viel er eind juni binnen en stelde vast dat maar liefst alle kamers bezet waren door meisjes die er zichzelf prostitueerden.

“We merken dat prostitutie meer en meer via het internet gebeurt”, zegt procureur Frank Demeester van het West-Vlaamse parket. “De bars blijven wel bestaan, maar we zien er steeds minder. Net daarom concentreerden we ons tijdens de actie ook op dat segment van de prostitutie. Onze controles zijn in eerste instantie gericht tegen de personen die de prostitutie van die dames exploiteren of die hen eventueel uitbuiten, niet tegen de dames zelf die zich vaak om financiële redenen in de prostitutiewereld begeven.” Al valt het nog af te wachten of de hoteluitbater ook effectief een straf riskeert.

In het hotel in kwestie bleken de papieren van vier dames niet in orde te zijn

Volgens sommige bronnen stonden de gsmtoestellen van de vrouwen die er hun diensten aanboden niet stil en was het duidelijk dat hun zaakjes er goed draaiden. De gecoördineerde actie werd in zowel West- als Oost-Vlaanderen gehouden. Daarmee willen de politie en het parket de strijd tegen de mensenhandel en de exploitatie van online prostitutie opdrijven.

In het hotel in kwestie bleken de papieren van vier dames niet in orde te zijn. Er werd telkens een proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Hoewel het hotel op die manier op een huis van ontucht gaat lijken is het niet duidelijk of de uitbater ook een straf riskeert.

In West-Vlaanderen namen naast de gerechtelijke politie maar liefst elf politiezones aan de actie deel. 50 instellingen – waarvan 37 bars, 2 privé-huizen, 2 massagesalons, 8 privé-ontvangsten en dus 1 hotel – werden gecontroleerd. De speurders konden diverse sociaalrechtelijke inbreuken en inbreuken op de vreemdelingen wetgeving vaststellen. “Mistoestanden of gevallen van schrijnendeuitbuiting werden gelukkig niet vastgesteld tijdens deze controle. De veelvuldige controles die in de sector worden verricht, en het feit dat de pakkans groot is, zullen daar niet vreemd aan zijn”, zegt procureur Demeester.

(TL – Foto BF)