Albanees krijgt 5 jaar effectief voor cocaïnehandel

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft zich dinsdag uitgesproken in een drugsdossier waarin een 46-jarige Albanees een sleutelrol speelt.

De man krijgt vijf jaar effectief en een geldboete van 12.000 euro. Vijf anderen, die terecht staan voor bezit en verkoop, komen er vanaf met lichtere straffen.

De Albanese dealer werd in mei vorig jaar aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt tijdens een drugstransactie en in zijn huis werd speed en cocaïne gevonden. Hij had valse papieren bij en gebruikte meerdere aliassen.

De man was eerder in Dendermonde al veroordeeld voor drugsfeiten. Het openbaar ministerie meende dat hij ook betrokken was bij internationale drugstransporten. De procureur vorderde vier jaar effectief.

De rechter spreekt een zwaardere gevangenisstraf uit van vijf jaar en een boete van 1.200 euro, beide effectief. Daarbij benadrukt ze dat de Albanees in staat is van wettelijke en bijzondere herhaling. Er wordt ook 40.000 euro van zijn bezit verbeurd verklaard.

In het dossier staan nog vijf andere mannen terecht. Twee van hen stonden in voor de lokale verkoop in de regio Zwevegem en Avelgem. De ene krijgt een werkstraf van 350 uur en een boete van 6.000 euro effectief. Er wordt 10.000 euro verbeurd verklaard. De andere lokale dealer krijgt twee jaar met uitstel, waarvan 6 maand effectief en een boete van 6.000 euro, de helft effectief. Twee beklaagden krijgen opschorting van straf. De laatste krijgt 10 maanden, met uitstel en een boete van 6.000 euro. 1.500 euro daarvan is effectief. Er wordt ook 2.400 euro verbeurd verklaard.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier