Albanees krijgt 4 jaar voorwaardelijk voor wurgpoging in asielcentrum

Redactie KW

Een man die in februari 2013 een personeelslid van asielcentrum De Refuge in Brugge probeerde te wurgen, is maandag door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel.


Bij verstek had de man met de Albanese nationaliteit vier jaar effectief gekregen. De verdachte verbleef al enkele jaren illegaal in België toen hij in februari 2013 in het asielcentrum belandde. Toen hij te horen kregen dat hij werd uitgewezen, sloegen de stoppen door. Hij probeerde het slachtoffer te wurgen, maar kon snel overmeesterd worden.

Vreemd genoeg werd hij voor deze feiten niet voor de onderzoeksrechter geleid. Hierdoor bestaat het dossier slechts uit twee pv’s met de verklaringen van de twee betrokkenen. Twee dagen na de feiten werd de verdachte met de toestemming van het openbaar ministerie teruggestuurd naar Albanië. In juni 2013 werd hij bij verstek veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf. Bij een controle aan de Bosnische grens werd hij in januari 2014 ingerekend.

Tijdens het proces op verzet vroeg de verdediging om de vrijspraak. Meester Jean-Marie De Meester pleitte dat de fundamentele rechten van zijn cliënten geschonden waren. Zo lijdt de verdachte al jaren aan een posttraumatische stressstoornis, maar kreeg hij in het asielcentrum niet de gevraagde medische bijstand. De verdediging zag hierin een duidelijke schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook juridische bijstand en contact met de pers werden hem geweigerd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier