Advocaten van Victor Deveycx: "Geen opzet tot doden"

01/12/16 om 16:00 - Bijgewerkt om 20:01

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben de advocaten van de beschuldigde gevraagd om hun cliënt enkel schuldig te bevinden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood van Maxence Thooris (19) tot gevolg.

Advocaten van Victor Deveycx: "Geen opzet tot doden"

© BELGA

Van doodslag is volgens advocaat Kris Vincke geen sprake.

Bij de start van de pleidooien vroeg advocaat Mélanie Sevenant om Victor Deveycx als een mens van vlees en bloed te zien. "Hij is meer dan de kille en emotieloze persoon uit het strafdossier. Zijn houding van schaamte was niet gespeeld." De advocate van de beschuldigde somde ook de positieve karaktertrekken op die zijn familieleden in hun getuigenissen hadden vermeld. "Hij was rustig, grappig, intelligent, behulpzaam en beschermend. Ze kennen hem als een goeie en sympathieke jongen."

De burgerlijke partijen hadden donderdagochtend vraagtekens geplaatst bij de spijt van de beschuldigde. "Zijn verklaringen zeggen op dat vlak genoeg. Ik ben ervan gedegouteerd, ik heb het leven van een familie kapotgemaakt. Ik had geen intentie om te doden", herhaalde advocaat Sevenant de woorden van haar cliënt.

Delen

In het uitgaansleven, in het nachtleven en bij voetbalgeweld wordt nogal wat op hoofden geschopt

Advocaat Kris Vincke ergerde zich ook aan de stellingen van het OM over de verklaringen van Deveycx. "Zeg toch niet dat hij zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Men komt dan nog vertellen dat hij wilde vluchten. Hij is gewoon in Oostende gebleven en had al lang terug in de jungle van Noord-Frankrijk kunnen staan." Het slachtoffer bezweek pas drie dagen na de vechtpartij aan zijn verwondingen. "Wij zijn hem het nieuws moeten gaan vertellen. De rustige Victor viel helemaal in duigen. Dat beeld en die indruk zal me voor altijd bijblijven."

De verdediging is van oordeel dat er van doodslag geen sprake is. "Het hoofd is inderdaad een tere plaats, maar dat is niet genoeg. In het uitgaansleven, in het nachtleven en bij voetbalgeweld wordt nogal wat op hoofden geschopt. Komen die mensen voor assisen?" Het aantal schoppen is een belangrijke factor in het onderzoek. De ooggetuigen spreken hoogstens van een drietal schoppen. "Mijn stille getuige is het autopsieverslag. Die ene schop is aannemelijk en compatibel. U mag naar de foto's kijken, dat is geen verbrijzelde schedel. Als ik als geweldenaar iemand dood zou willen, ik zou wel doorgaan tot ik resultaat heb."

De explosieve reactie van Deveycx is volgens Vincke net typisch voor zijn cliënt. "Jammer genoeg is Maxence hem na die kopstoot aan Marvin achternagelopen. Er is daar natuurlijk gediscussieerd, met alle gevolgen van dien. Hij is impulsief en heeft de controle verloren over zijn daden." De beschuldigde heeft altijd verklaard dat hij op dat moment onder invloed was van alcohol. "Er is op dat moment geen bloedafname gebeurd, anders hadden we het geweten. Het punt is ook niet dat hij dronken was, hij was tipsy en ongeremd."

Ten slotte verwees de verdediging naar het feit dat het onderzoek al na ruim twee maanden was afgerond. "Mevrouw de onderzoeksrechter had geen moraliteitsonderzoek uitgevoerd en geen wedersamenstelling gedaan. Dat is evenveel als zeggen: er komt geen assisenproces, ik ben tot de conclusie gekomen dat er geen opzet tot doden is." Vincke raakte nog kort de vorige veroordeling van Deveycx aan. "Daar was er wel een schedelbreuk, maar is hij terecht veroordeeld voor geweldpleging zonder opzet tot doden."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!