Advocaten Serry: “Hij was een facteur, een reisgids”

Op het proces over de Kasteelmoord zijn de advocaten van Pierre Serry begonnen aan hun pleidooi. © Davy Coghe
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord zijn de advocaten van Pierre Serry bezig aan hun pleidooi. Volgens advocaat Kris Vincke uit Beernem moet de rede op dit proces dringend terugkeren. “De kanonnen moeten stoppen met bulderen”, klonk het.

“Dit proces is over het paard getild want eigenlijk gaat dit over eenvoudige feiten”, begon Kris Vincke aan zijn deel van het pleidooi.

“Dit proces is uitgegroeid tot proporties die ongezien zijn. Dat heeft niet alleen met het kasteel te maken, of met de rijke families, maar vooral door de procedures en de speldenprikken die uitgedeeld zijn. Als je bij de start van het proces in de kranten moet lezen over de corruptie van het Brugse gerecht, dan is de kern van de zaak ver weg. Ik heb hier schrik gehad. Op een gegeven moment, na de reconstructie, zijn we samen met een paar advocaten iets gaan eten. Ook Peter Gyselbrecht was daarbij. Hij heeft een rondje betaald, ik wist dat niet. Plots kreeg ik daar commentaren over, alsof ik me bewust zou laten betalen door iemand van de tegenpartij. Het moet stoppen. Het bulderen van de kanonnen moet ophouden. De rede moet terugkeren. En die rede vind ik niet terug in de vordering van het parket. Men vraagt het veronderstelde maximum van dertig jaar voor de dokter, en daar nog eens de maximale terbeschikkingstelling bij de strafuitvoeringsrechtbank (tbs, LK) bij. De oorlog is bij het parket dus nog niet gestopt. Ook niet tegen Pierre Serry, die 26 jaar cel en 15 jaar tbs riskeert“, aldus advocaat Vincke.

Een beetje ‘weg van de wereld’

“We moeten de dingen durven zeggen zoals ze zijn”, vindt de advocaat uit Beernem. “Je kan toch niet onder de mat schuiven dat Stijn Saelens een beetje ‘weg van de wereld’ was. Ik hoop toch dat mijn dochter niet met zo’n type als Stijn Saelens naar huis komt. Ik heb zijn boek gelezen. Hij schrijft over de conditionering van de kikker. (Vincke citeert uitgebreid uit het boek van Saelens om aan te tonen dat het ellenlange verhaal geen steek houdt, LK). Ik begrijp de dokter. Als hij dan hoort dat er sprake is van incestfeiten. Dat Elisabeth haar ogen niet opendoet, dat ze er niet van weggaat. Waar ik wel moeilijkheden mee heb, is het feit dat de dokter de hete aardappel in de schoot van Pierre gesmeten hebt. Je zegt dat Pierre voorstelde om de problemen voor jou op te lossen. Dat is niet waar.”

Dit proces is uitgegroeid tot proporties die ongezien zijn

De raadsman gaf toe dat zijn cliënt geen heilig boontje was. “Pierre heeft inderdaad een crimineel verleden. En het is inderdaad zo dat hij nooit iets bekende. Hij zat liever gewoon zijn straf uit. Het heeft dus heel wat voeten in de aarde gehad om hem zover te krijgen. Bij ons eerste contact zei hij al dat hij wilde bekennen. Dat was op Goede Vrijdag 2016. Ik heb heel de Paasvakantie lang gelezen in dat dossier. Ik heb hem toen gezegd dat het onredelijk was om te bekennen dat het plan alleen een pak slaag was. Dat zou ik een rechtbank nooit kunnen wijsmaken. Maar hij heeft het niet over zijn hart gekregen. Hij wilde zijn vriend niet verraden. Pierre Serry was een crimineel, maar hij was geen koelbloedige killer. Er staat geen agressie op zijn strafblad. Hij is een sjacheraar, een foefelaar, die hier en daar wat wilde bijverdienen met dingen die het daglicht niet mogen zien: drugs, hormonen, witwas… Eigenlijk heeft hij al bekend in een brief naar zijn vriendin, de tweede keer dat hij aangehouden werd op 15 februari 2012. Daarin schrijft hij dat hij geen moordenaar is maar dat hij wel ‘de mannen bezorgd’ heeft. Dat hij er al zes maanden mee bezig was. En dat hij beschaamd was.”

Geloofwaardigheid aantonen

Advocaat Vincke focuste vervolgens op de rol van zijn eigen cliënt. “Onderschat de rol van Pierre Serry niet, maar overschat ze ook niet. Volgens mij is hij op een bepaald moment gedegradeerd tot facteur, misschien zelfs tot reisgids voor de Nederlanders die de weg moesten getoond worden naar het bos. Hij is niet de planner van het geheel. Maar de chronologie is duidelijk. In mei 2011 komt dat sms’je van Elisabeth: ‘papa, kun je eens komen?’. In die periode mailt Stijn ook naar die sekte in Australië om daar een huis aan te kopen. Het is ook in die periode dat Pierre Serry en André Gyselbrecht elkaar vaak zien aan het sterfbed van Pierre Serry’s vader in WZC Veilige Have in Aalter. En dat Pierre dus heel vatbaar is. Voor Pierre doet het er eigenlijk niet toe wanneer die moordopdracht kwam, dat zal hem geen jaar celstraf schelen. Maar het is belangrijk om zijn geloofwaardigheid aan te tonen”, pleitte advocaat Vincke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier