Advocaten reageren verdeeld op niet verwijzing kasteelmoord naar assisen

Redactie KW

De Brugse raadkamer oordeelt dat het dossier van de kasteelmoord van Wingene niet af is om door te verwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Het parket wil daarentegen dat het dossier zo snel mogelijk naar assisen. De advocaten reageren verdeeld.

De raadkamer volgt met zijn standpunt de advocaten van de verdachten vader André en zoon Peter Gyselbrecht uit Ruiselede en Pierre Serry uit Aalter. Zij hadden deze ochtend betoogd het dossier nog niet te verwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent (KI). De KI hakt omtrent de al of niet verwijzing uiteindelijk de knoop door. Het parket ging wel in beroep tegen de stelling van de raadkamer. Dezelfde kamer van inbeschuldiging zal zich hierover moeten uitspreken.

Nog niet voor morgen

Het parket, dus de openbaar aanklager blijft bij de stelling dat het dossier voldoende rijp is om vader en zoon Gyselbrecht als opdrachtgevers en Pierre Serry als de schakel tussen de Gyselbrechts en de uitvoerders van de moord door het assisenhof te laten berechten. Ook de advocaat van de familie Saelens wil dat dat zo snel mogelijk gebeurt om eens en voor altijd de ware toedracht te kennen.

Voor 19 anderen, die ooit in de loop van het onderzoek in verdenking werden gesteld, vraagt het parket de buitenvervolgstelling. Een assisenproces is dus nog niet voor morgen.

Advocaten reageren verdeeld op niet verwijzing kasteelmoord naar assisen

Mrs. Vincent Vereecke, advocaat Peter Gyselbrecht en Luc Arnou, advocaat Elisabeth Gyselbrecht. Foto JPT

Wie betaalde bloedgeld?

De stand van zaken is dat de Brugse speurders intens op zoek zijn naar de mogelijke tweede dader. Zijn kompaan, de huurdoder Antoon van Bommel uit Eindhoven overleed vier maanden aan kanker na de aanslag op kasteelbewoner Stijn Saelens. Mr. Johan Platteau, advocaat van huisarts André Gyselbrecht: “Er is grote hoop dat die tweede man wordt gevonden. Dat heeft de onderzoeksrechter verzekerd. Het assisenproces kan absoluut niet plaats vinden zonder een dader. Enkel dan kan de volle waarheid worden achterhaald. Er blijven nog te veel vragen openstaan. Wie betaalde de uitvoerders? Werd er wel bloedgeld betaald? Wie loste het dodelijk schot? In welke omstandigheden speelde de moord zich af?”

Advocaat Jan Leysen : “Voor de familie Saelens heeft het al lang genoeg geduurd!”

De andere advocaten van de verdediging sluiten zich bij de zienswijze van hun collega Platteau aan. Mr. Vincent Vereecke, advocaat van Peter Gyselbrecht: “Het eerste dossier van vader en zoon Gyselbrecht kan niet los worden gekoppeld van het tweede dossier van de uitvoerders. Het onderzoek is inderdaad verre van afgerond om naar assisen te gaan. Ik vraag bijkomende onderzoeken à décharge van Peter Gyselbrecht. Ik vraag zelf in eerste instantie de buitenvervolgstelling van mijn cliënt.”

De burgerlijke partijen reageren verdeeld. Enkel Elisabeth Gyselbrecht, weduwe van Stijn Saelens, dringt volgens haar advocaat Luc Arnou op verder onderzoek aan. Mr. Jan Leysen, die het opneemt voor de familie Saelens uit Kortrijk: “Voor de nabestaanden van Stijn Saelens mag het intussen allemaal stoppen. Het onderzoek heeft voor hen lang genoeg geduurd. Ze willen eindelijk klaarheid en dat kan enkel op assisen.”

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier