Advocaten in kasteelmoord van Wingene vangen bot

Redactie KW

In het dossier van de kasteelmoord van Wingene komt er geen extra onderzoek naar het mogelijk uitbetalen van bloedgeld aan een van huurdoders, de intussen overleden Eindhovenaar Ronnie van Bommel.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling wees de vraag naar bijkomende onderzoeksdaden af. De vraag kwam van de advocaten van zowel de verdediging, als de burgerlijke partij.

Huurmoordenaar

Een jaar na de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens, die dateert van dinsdag 31 januari 2012, werd de Eindhoofse onderwereldfiguur Ronnie van Bommel ontmaskerd als een van de uitvoerders. Vier maanden na de moord overleed deze huurmoordenaar echter aan kanker. Later dook het gerucht op dat Ronnie van Bommel allicht 20.000 tot 30.000 euro bloedgeld ontving.

Advocaten Johan Platteau en Vincent Vereecke. Foto Kurt

“Mijn cliënten vinden het belangrijk dat daar duidelijkheid over komt. Is er in werkelijkheid een bepaalde som betaald aan een mogelijke huurdoder? Door wie, hoe en wanneer? Over dat element staat trouwens helemaal niets in het dossier”, liet Jan Leysen, de Kortrijkse advocaat van de familie Saelens, enkele weken geleden horen.

Onontvankelijk

Johan Platteau, raadsman van André Gyselbrecht, stelde: “Mijn cliënt heeft nooit een euro betaald. We willen dat dat aspect tot op de bodem onderzocht wordt.” Mr. Vincent Vereecke uit Torhout, advocaat van Peter Gyselbrecht en mr. Luc Arnou, advocaat van weduwe Elisabeth Gyselbrecht, sloten zich aan. Alle advocaten dienden verzoekschriften in tot bijkomende onderzoeksdaden om duidelijkheid te scheppen.

Advocaten in kasteelmoord van Wingene vangen bot

Foto Belga

De onderzoeksrechter in Brugge ging daar niet op in. De vraag werd onontvankelijk verklaard. De partijen gingen in beroep. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste nu dat de verzoekschriften niet binnen de termijnen werden ingediend. De KI bevestigt daarmee de beslissing van de Brugse onderzoeksrechter. Daardoor komt er geen onmiddellijk bijkomend onderzoek, maar de partijen kunnen in een latere fase voor de raadkamer wel opnieuw bijkomende onderzoeksdaden vragen.

Assisen

Het parket wil André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry zo snel mogelijk naar assisen. Vader en zoon Gyselbrecht zouden een rol hebben gespeeld als opdrachtgevers van de moord op Stijn Saelens, terwijl Pierre Serry zou hebben gefungeerd als tussenpersoon. Het parket wacht niet tot de tweede dader is gevonden. De zoektocht naar deze verdachte vormt een afzonderlijk onderzoek en dus apart dossier. De advocaten willen evenwel beide dossiers samen op het assisenproces.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier