Advocaten Dimitri Delsael: “Absoluut geen voorbedachten rade”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Dimitri Delsael (36) hebben de advocaten van de verdediging hun pleidooi gehouden.

Volgens meester Kristiaan Vandenbussche wurgde de beschuldigde zijn vrouw Laurie Aelgoet (25) niet met voorbedachten rade.

Bij het begin van zijn pleidooi maakte de advocaat van Dimitri Delsael onmiddellijk zijn standpunt duidelijk. “Vanuit onze juridische trots en uit diep respect voor de familie Aelgoet pleit Dimitri Delsael op de doodslag schuldig. Hij is een doder, een agressieveling en een schijnheiligaard. Maar hij heeft niet gehandeld met voorbedachten rade, hoe zwaar zijn verantwoordelijkheid ook weegt.”

Onze cliënt is geen psychopaat en vertoont geen afwijkend seksueel gedrag

Meester Kristiaan Vandenbussche haalde uit naar de pleidooien van de burgerlijke partijen. “Het is volgens meester Vermassen plots een geplande seksmoord. Onze cliënt is geen psychopaat en vertoont geen afwijkend seksueel gedrag.” De verdediging erkent wel het agressieve gedrag van Delsael. “Op het voetbal was hij een type Gattuso, op het werk had hij ook een kort lontje. Hij toont zijn zwakte met woede en driftbuien. Het is geen lang lontje, het is bij hem direct ‘boem’ en de bom barst.”

De advocaat van Delsael weerlegde dat de beschuldigde al dagenlang met een moordplan rondliep. “Hij zegt tegen Schoolaert dat het niet lang zal duren. Zeg je dat als je iemand gaat vermoorden? Als je dat allemaal plant, regel je die aanhangwagen toch ook van tevoren.” Het OM pleitte dat Delsael zijn vrouw op een slinkse wijze weglokte uit de psychiatrie. “Ze leek blij volgens de verpleegsters. Ze stapt rechtdoor naar de auto. Onder dwang? Aarzelend?”

Men probeert hier de voorbedachtheid uit te leggen door zijn listige trucjes achteraf. Maar hij doet het op een stuntelige manier

Het verhaal van de beschuldigde is volgens de verdediging dan ook compatibel met de vaststellingen van de wetsdokter en de reconstructie. “Acht verhoren lang zegt iemand met een IQ van 85 exact hetzelfde. Kijk naar de video van de wedersamenstelling. Ge zult zien hoe hij het uitbeeldt.” Na de feiten deed Delsael er alles aan om zijn daden te verdoezelen. “Men probeert hier de voorbedachtheid uit te leggen door zijn listige trucjes achteraf. Maar hij doet het op een stuntelige manier. Of zou hij echt plannen om dat op klaarlichte dag te doen naast het huis van Laurie haar mama? “

De andere advocate van de beschuldigde merkte op dat haar cliënt meegesleept werd door passies en emoties. “Hij voelt een vrouw niet aan. In haar afscheidsbrief maakt ze hem geen verwijten. In zijn hoofd kan het dus nog allemaal goed komen”, pleitte meester Julie Vandenbogaerde. In de psychiatrie besloot Laurie Aelgoet toch om een punt te zetten achter het huwelijk. “Je mag niet onderschatten welke emotionele reactie dat teweegbrengt. Tot op het einde hoopt Dimi. Dat laveren tussen hoop en wanhoop is wreed vermoeiend.”

Als het huwelijksbootje zinkt, gedraagt hij zich als een drenkeling

Op 20 mei 2013 had het koppel afgesproken om over hun problemen te praten. Uiteindelijk hadden ze die namiddag zelfs nog seks. “Dat gaf hem een enorm goed gevoel en hij vraagt of het nu weer goed is.” Het slachtoffer gaf echter haar verlovingsring terug en kondigde de scheiding aan. “Dat is een donderslag op dat moment. Niet bij heldere hemel, want het was al lang bewolkt. Hij kon niet meer, het was te veel. Als het huwelijksbootje zinkt, gedraagt hij zich als een drenkeling. Dat is absoluut niet de gemoedstoestand voor voorbedachten rade.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier