Advocaten AZ Delta over Ivo Poppe: “Niemand mag voor God spelen”

Advocaten Thierry Vansweevelt en Raf Van Goethem van het AZ Delta. © LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, hebben de advocaten van het AZ Delta hun pleidooi gehouden. “Ivo Poppe heeft het recht in eigen handen genomen. Niemand mag voor God spelen”, klonk het.

Het gros van de feiten pleegde Ivo Poppe als verpleger in het vroegere Sint-Jorisziekenhuis in Menen, dat nu tot de koepel AZ Delta behoort. Volgens Thierry Vansweevelt, advocaat voor het AZ Delta, was dat ziekenhuis een christelijk hospitaal dat veel waarde hecht aan het principe van de fysieke integriteit. “Je beslist als patiënt of je een medische ingreep ondergaat of niet. Sinds 2002 beslis je ook zelf of je euthanasie aanvraagt of niet. Elke patiënt mag kiezen hoe hij mag sterven. Wil je wel of niet behandeld worden? Pijnbestrijding? Euthanasie? Het kan. Maar hier heeft Ivo Poppe het recht in eigen handen genomen en dat aanvaarden wij niet. Niemand mag voor God spelen. Hij heeft die patiënten het recht ontnomen om te kiezen hoe ze wilden sterven en hij heeft hun families de kans ontnomen om op een deftige manier afscheid te nemen. Monique Vercaemer, zijn ex-schoonzus, had de dokters gevraagd om haar vader rustig te laten uitdoven, op een humane manier. Niet rap-rap een spuitje, want dat was tegen het geloof van haar ouders. Ivo Poppe deed het toch”, klonk het.

Ivo Poppe heeft die mensen hun lijden eigenlijk nog versterkt

De manier waarop Ivo Poppe de feiten pleegde, was een doorn in het oog van de raadsman. “Het inspuiten van lucht geeft aanleiding tot een acuut verstikkingsgevoel, tot doodsangst. De doodsstrijd kan meerdere minuten duren. Die mensen moeten ongekende angsten hebben ervaren. Dat is geen zachte, milde dood. Het is hier gezegd door gerechtsdokter Werner Jacobs: zelfs de nazi’s experimenteerden met deze techniek. Ivo Poppe heeft die mensen hun lijden eigenlijk nog versterkt. Hij is een knoeier op het vlak van levensbeëindiging. Een serie-knoeier zelfs, want hij heeft het meermaals gedaan.” Dat Ivo Poppe beweerde dat hij alleen ‘waardeloze levens’ heeft beëindigd, kon advocaat Vansweevelt niet begrijpen. “Mag hij dat bepalen, wanneer een leven waardeloos is geworden? Alleen de patiënt kan dat. Bovendien: bij de feiten op zijn oom Maurice, in 1978, was hij 22 jaar. Een student. Hoe kan die nu oordelen over de waarde van het leven. Je leven moet dan nog beginnen.”

Symbolische schadevergoeding

De raadsman legde uit waarom de ziekenhuiskoepel zich burgerlijke partij stelt. “De goede naam van het ziekenhuis is door het slijk gehaald. Al die patiënten en hun families hadden vertrouwen in het ziekenhuis en dat is beschaamd door een werknemer. Het leed van de families is natuurlijk veel groter dan het onze en daarom vragen wij slechts een symbolische schadevergoeding. Denk aan één ding tijdens uw beraad: er lopen nog Ivo Poppes rond in de ziekenhuizen in Vlaanderen. Het wordt tijd dat we aan zulke praktijken een eind maken. Uw beslissing kan hierin een rol spelen”, eindigde Thierry Vansweevelt zijn pleidooi.

Grens overschreden

Zijn medepleiter Raf Van Goethem nam over. “Het verbaast mij dat er mensen zijn die Ivo Poppe in zijn verhaal nog steunen. Hier heeft hij het goede niet gedaan. Hij heeft bewust een grens overschreden, een grens die door aartsbisschop De Kesel nog de grens der beschaving werd genoemd. Hij heeft toegegeven, in het geheim en weldoordacht, minstens twintig mensen te hebben omgebracht zonder enig overleg met gelijk wie. Zo iemand is niet bezig met stervensbegeleiding, zo iemand pleegt meervoudige moord“, klonk het scherp.

Morgen is de voorlaatste dag van het assisenproces tegen Ivo Poppe. In de voormiddag zal advocaat-generaal Serge Malefason zijn requisitoir houden. De aanklager liet eerder al verstaan dat hij Ivo Poppe bijzet in het rijtje van ergste seriemoordenaars die er in België ooit hebben rondgelopen. Daarna zullen de advocaten van beschuldigde Ivo Poppe pleiten. Hierna krijgen alle partijen nog de kans om te antwoorden op hetgeen gezegd werd. Of de jury morgenavond nog naar de beraadslagingskamer zal trekken om er te beslissen over de schuld van Ivo Poppe, hangt af van de inhoud en de duur van de pleidooien woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier