Advocaat van slachtoffers acht broer van dader ook schuldig aan moord op Turken in Meulebeke

Hasan Uçar. Foto Belga © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces van de dubbele moord op de Turkse broers Aygün in Meulebeke pleit Walter Van Steenbrugge, advocaat van de familie van de slachtoffers, Hasan Uçar, de jongere broer van de hoofdschuldigde, schuldig te bevinden.

Voor Walter Van Steenbrugge staat het vast dat Hasan Uçar 35) mededader aan dubbele moord is. Hij had volgens de advocaat van de burgerlijke partij kunnen en moeten ingrijpen toen zijn broer Mesut Uçar (37) de trekker overhaalde en Ugur en Süleyman Aygün op 18 september 2010 op straat doodschoot.

Picasso

Mr. Van Steenbrugge zei dat de beschuldigde broers Uçar zich verschuilen achter een heleboel leugens. “Zoals Picasso ooit zei: l’art est un mensonge qui nous permet de dévoiler la vérité. Het hele proces wordt overheerst door het pact tussen de twee broers. Ze spelen in hun eigen ‘Leugenpaleis’.” Mr. Van Steenbrugge verwees ook naar een uitspraak die Jef Vermassen, advocaat van Hasan Uçar, deed. “Leugens vormen een bewijs van schuld. Als je beticht wordt van moord, ga je niet beginnen liegen.”

Vrouwen

Hasan Uçar is volgens de nabestaanden van de slachtoffers de aanleiding voor de vete tussne beide Turkse families uit Meulebeke. Hij zou avances gemaakt hebben bij Semra Konakci, de echtgenote van Ugur Aygün. Zo stuurde hij in 2007 sms’jes naar Semra. “Hij zegt dat de familie van Ugur Aygün het nummer van Semra in zijn gsm staken. Hebben ze al die andere dingen er dan ook ingestoken?” Daarmee mr. Van Steenbrugge had het over de liefdessms’en, die Hasan Uçar tijdens zijn huwelijk naar vier verschillende vrouwen verstuurde.

Bril

Hasan Uçar houdt vol dat hij pas na de feiten een kijkje ging nemen in de Vuilputstraat. Mr. Van Steenbrugge wierp in zijn pleidooi op dat vijf afzonderlijke getuigen hem zagen op de plaats delict tijdens en zelfs voor de schietpartij. “Vergissen die mensen zich allemaal? Is dat ook toeval? Het kind van Semra spreekt in drie verhoren over een man met een bril!” Hasan Uçar draagt een bril.

Rechtspraak

De raadsman van de burgerlijke partijen moest wel erkennen dat er geen bewijzen zijn dat Hasan Uçar actief heeft deelgenomen aan de schietpartij. Hij verwees echter naar de rechtspraak om aan te tonen dat dat niet hoeft. “Ook als u zich onthoudt, maar uw aanwezigheid is van die aard dat u de moord had kunnen voorkomen, dan bent u een mededader.”

De Kortrijkse procureur-generaal Tom Janssens houdt straks zijn requisitoir als openbaar aanklager.

(JPT/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier