Advocaat: “Leuk dat hof zich niet onder druk laat zetten door enkele mensen uit de straat”

© BELGA
Redactie KW

In zijn beslissing om de kasteelmoord correctioneel te laten berechten, en niet voor een hof van assisen, hield de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling rekening met verzachtende omstandigheden. Dat zeggen advocaten na afloop van de uitspraak

“In hoofde van alle verdachten zijn verzachtende omstandigheden aanvaard, met name de afwezigheid van een vroeger criminele straf”, zegt advocaat Jan Leysen, die optreedt namens de familie Saelens. “Het is leuk als men ziet dat het hof (de kamer van inbeschuldigingstelling, red.) de wet toepast en zich niet onder druk laat zetten door enkele mensen uit de straat. Het hof heeft zeer grondig werk geleverd.”

Ik denk dat de uiteindelijke uitspraak nog een tijd in beslag gaat nemen

Pierre Serry’s advocaat Walter Damen had het liever anders gezien, al spreekt hij over een goed gemotiveerd arrest. “Ik weet niet of het gunstig is”, zegt Damen. “Na een assisenproces heb je iets afgerond, nu blijft alles open. Ik denk dat de uiteindelijke uitspraak nog een tijd in beslag gaat nemen. Er is dan wel een dubbele aanleg mogelijk, maar tegelijk is dit ook een langere lijdensweg voor de kinderen en de beklaagden die al meer dan vijf jaar in voorlopige hechtenis zitten.”

Kris Vincke, die ook optreedt voor Pierre Serry, benadrukt ook dat de KI rekening hield met verzachtende omstandigheden. “De verdachten kunnen zich volgens de KI even goed verdedigen als voor het hof van assisen”, zegt Vincke. “Er kunnen ook getuigen verhoord worden en er is een grotere motiveringsplicht voor de correctionele rechters. De straffen zullen ook lager zijn omdat er enkel correctionele straffen kunnen uitgesproken worden en geen criminele straffen. De maximumstraf zal waarschijnlijk dertig jaar zijn, maar daar is nog wat discussie over.”

Advocaat Vincke denkt dat de zaak mogelijk al in februari ingeleid kan worden, al kan de eigenlijke behandeling nog een tijd op zich laten wachten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier