Advocaat Kevin Derveaux: “Vordering van 25 jaar is nieuwe mokerslag”

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Op het assisenproces tegen vier leden van RAW13 hebben de advocaten van Jacky Labaere en Kevin Derveaux de jury om mildheid gevraagd. De raadsman van Kevin Derveaux vond de 25 jaar gevorderd door het openbaar ministerie veel te zwaar.

“Die vordering van 25 jaar is na de beslissing van vrijdag (toen de beschuldigden over de hele lijn schuldig werden bevonden, red.) een tweede mokerslag”, aldus meester Hans Beerlandt. De verdediging verwees hiervoor uitgebreid naar de moeilijke jeugd die Kevin Derveaux met zijn stiefvader kende. “Hij mocht niet mee-eten met het gezin, hij werd met elektriciteitskabels geslagen op zijn handen, hij mocht zijn eigen moeder en zus niet zien. Wie is er sterk genoeg om daar uit te geraken?”

Meester Beerlandt omschreef zijn cliënt als een gemakkelijk beïnvloedbare meeloper. Ook het alcohol- en drugsgebruik van Derveaux werd aangehaald. “Er was volgens jullie geen uitlokking, maar het is ook geen eenzijdig verhaal. Er is wel degelijk een initiatief uitgegaan van de clan van de Apropoo. De week voor de feiten werd hij bovendien knock-out geslagen.”

Na twee jaar voorhechtenis werd Derveaux onder voorwaarden vrijgelaten. In die periode heeft de beschuldigde volgens zijn advocaat al ruimschoots aangetoond dat hij veranderd is. Meester Beerlandt merkte ook op dat Derveaux lang op zijn proces moest wachten. “Drie jaar en zeven maanden is ontzettend lang. Dat is al een beproeving en een straf op zich. Eigenlijk vragen wij u niet meer dan menselijkheid en een redelijke straf.”

“Jacky Labaere toont aan dat hij aan zichzelf wil werken”

Voor Jacky Labaere vorderde het openbaar ministerie zelfs levenslange opsluiting. Zijn advocate Mieke Byttebier pleitte dat haar cliënt altijd hard gewerkt heeft. “Die man is vol van zijn werk en dat is ook hetgene waar hij op gefocust is. Hij richt zich op het onderhouden van zijn gezin.” Na een relatiebreuk haalde hij de banden met zijn neef Kevin Derveaux aan. “Het is de omgekeerde wereld, want het is Derveaux die voor hem moet zorgen. RAW13 zag hem als hulpje om hen rond te voeren.”

Vooral onder invloed van alcohol raakte Labaere al talloze keren betrokken in vechtpartijen. Volgens de verdediging kan een behandeling met Antabuse soelaas brengen. “Als hij niet gedronken heeft, is dat een crème van een vent.”

Ook zijn spijt en schuldbesef werden aangehaald als verzachtende omstandigheid. “Er is lacherig gedaan over zijn bijbelstudie, en dat stoot me tegen de borst. Het toont dat hij aan zichzelf wil werken. Hij draagt een grote rugzak met zich mee. Die rugzak wil hij van zich afgooien en effectief een beter mens worden.”

Ten slotte legde meester Byttebier ook de nieuwe wet over voorwaardelijke invrijheidstelling uit. Die houdt in dat van een straf van 30 jaar of meer minstens 15 jaar moet uitgezeten worden. “Het is van het allergrootste belang dat ik u dat duidelijk maak. Negenentwintig jaar maakt voor meneer Labaere een groot verschil uit. Het enige wat ik vraag is om die man een perspectief te geven naar een toekomst, en niet de stempel van een levenslange opsluiting op zijn hoofd te plaatsen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier