Advocaat Evert de Clercq: “Kasteelmoord had vermeden kunnen worden door politie Aalter”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord heeft advocaat Thomas Gillis zijn pleidooi voor Evert de Clercq afgesloten. Volgens hem had de Kasteelmoord vermeden kunnen worden, mocht de Aalterse politie wat alerter opgetreden hebben.

Advocaat Gillis nam het na de pauze op voor dokter Gyselbrecht. “Iedereen die het dossier kent en die ervaring heeft met strafrecht kan zien dat dokter Gyselbrecht, na het sms-je van Elisabeth die noodlottige zondagmorgen in mei 2011, een aantal stappen onderneemt die niet stroken met het uitschrijven van een moordopdracht. Hij gaat naar een bevriende magistraat, Guido Beke, en hij gaat naar zijn advocaat, Jef Vermassen. Dat doe je niet als je een moord beraamt. Ook de reis naar Amerika, die aanvankelijk zeven weken zou duren, gaat gewoon door. In diezelfde periode trekt hij naar kinderpsychologe Ann Verstuyf, voor het misbruikte kind maar ook met de vraag naar therapie voor Stijn Saelens. Dat doe je niet als je net een prijs op het hoofd van Stijn Saelens gezet hebt. Dat zou van pure psychopathie getuigen en dokter Gyselbrecht is geen psychopaat. Hij stapt naar een bevriende politieman van de politie in Tielt. Men vraagt de dokter waarom hij niet naar justitie gestapt is. Maar de dokter heeft niets anders gedaan! Een advocaat, een procureur, de politie: dat is een logische weg.”

We hebben allemaal veel werk maar bij zoiets moet er toch een belletje rinkelen bij de politie

Daarop kwam hij op de rol van zijn cliënt, die volgens hem compleet onbestaande is. “In de ganse iter criminis (de voorbereidingen voor een misdaad, LK) duikt Evert de Clercq niet op. In de telefonie duikt hij niet op. Op 3 september belt hij zes keer naar Pierre Serry. Waarover gaat dat? We weten het niet. Maar de kans dat het over een moord gaat die vijf maanden later zal gepleegd worden, is wel heel klein. Van 8 tot 24 september zit Evert in Thailand. Hij heeft die datum om onverklaarbare reden zelfs op zijn arm laten tatoeëren. Maar wat gebeurt er nog in september? Pierre Serry contacteert de man die de Tsjetsjenen kan ronselen, op 13 september. Die man verklaart dat hij toen wel degelijk een moordopdracht kreeg van Serry. Een maand later, in oktober, worden dan de Tsjetsjenen wel degelijk door de politie tegengehouden in Aalter. Eigenlijk had de politie toen al dit drama kunnen vermijden. Er lag een briefje in hun auto met de naam van Stijn Saelens, de naam van Pierre Serry en het adres van de dokterspraktijk van André Gyselbrecht. Kijk, we hebben allemaal veel werk maar bij zoiets moet er toch een belletje rinkelen bij de politie. Die Tsjetsjenen hebben daar een uur gezeten bij de politie!”

De advocaat kwam ook terug op de belastende elementen tegen Evert de Clercq. “Dan is er die fameuze verklaring van Roy Larmit, die zegt dat hij in de zomer naar Evert de Clercq is gereden om te zeggen dat zijn oom ziek was maar dat hij ‘de afspraak’ zou nakomen. Het is door die verklaring dat Evert de Clercq in 2015 in de cel beland is. Het parket zegt dat Pierre Serry naar Evert de Clercq gegaan is omdat de Tsjetsjenen in oktober de klus niet zagen zitten. Maar Larmit was zogezegd in de zomer al in IJzendijke! Dat klopt niet. Er is niets, geen enkel bewijs”, vindt de advocaat. Hij overliep op zijn beurt nog eens de chronologie tussen de zomer van 2011 tot de fatale dag op 31 januari 2012. “Nergens komt Evert de Clercq in beeld. Er zijn hopen contacten tussen Pierre Serry en Ronnie Van Bommel rechtstreeks. Dat is ‘de regie in handen houden’, iets wat het parket ons verwijt. Evert had de regie niet in handen, hij is daar nergens aanwezig. Dat blijkt uit het dossier.”

Raadsman Gillis ging verder. “De dag na de moord is de auto van Ronnie Van Bommel gefotografeerd om 15.58 uur in Terneuzen, bij het inrijden van de Westerscheldetunnel. Om 16.28 uur is hij gecapteerd in IJzendijke. En om 17.07 uur is hij al weer weg en wordt hij weer gefotografeerd aan de tunnel. We weten echter niet wat hij daar in IJzendijke gedaan heeft. Dat is misschien een aanwijzing, maar dat is geen bewijs. En dan is er nog de verklaring van Larmit dat hij na de moord bij Evert de Clercq nog 10.000 euro gaan halen is. De politie gelooft die verklaring zelf niet! Iedereen weet dat Evert de Clercq niet zomaar geld afgeeft. Volgens Larmit vroeg de Clercq zelfs hoe het met Van Bommel ging. Terwijl Van Bommel al lang dood was en iedereen dat in crimineel Nederland natuurlijk wist! Die verklaring rammelt aan alle kanten.”

De advocaat begon dan aan een uiteenzetting over het principe van het ‘vermoeden van onschuld’. “Iedere twijfel moet ten voordele van de beklaagde komen. Het bewijs moet onomstotelijk vast staan. Een gerede twijfel is een twijfel waarvoor redenen kunnen gegeven worden, zo simpel is het. En hier is er een overvloed aan redenen waarom er twijfel zou moeten zijn. Te beginnen met de ongeloofwaardigheid van Serry. Het gebrek aan telefoniebewijs voor Evert de Clercq. De rammelende verklaringen van Larmit. En het onmiskenbare feit dat Pierre Serry en Ronnie Van Bommel elkaar, los van Evert de Clercq, kenden. Ik heb u heel wat redenen aangereikt om te twijfelen. Het lot van Evert de Clercq ligt in uw handen”, pleitte advocaat Gillis.

Na de middagpauze, om 13.30 uur, zal advocaat Sidney Smeets nog twee uren pleiten voor Evert de Clercq.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier