Advocaat dokter Gyselbrecht: “Afsplitsing is absoluut geen goede zaak”

© BELGA
Redactie KW

Johan Platteau, de advocaat van dokter André Gyselbrecht, kan zich niet vinden in de plannen van het parket om zijn cliënt zonder uitvoerders van de moord op Stijn Saelens voor het hof van assisen te brengen.

Het parket van Brugge kondigde woensdag aan dat het drie verdachten naar het hof van assisen wil verwijzen.

André Gyselbrecht zat twee keer meerdere maanden in voorhechtenis in de zaak van de kasteelmoord. De dokter uit Ruiselede wordt verdacht van een rol als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Gyselbrecht houdt vol dat hij het slachtoffer enkel een ‘lesje wilde leren’.

“Voor de verdediging van mijn cliënt is het dus essentieel dat de uitvoerders gevonden worden”, aldus meester Platteau. “Stel u eens voor dat ze pas na het proces een uitvoerder vinden.”

“Er zal nog strijd over gevoerd worden”

Daarom zal de advocaat zich blijven verzetten tegen de afsplitsing van het dossier. “Ik vind het absoluut geen goede zaak en sta daar niet alleen in. Er zal nog strijd over gevoerd worden, daar mag u zeker van zijn. Wij zullen aan de raadkamer en aan de KI onze zienswijze uitleggen.”

Binnen afzienbare tijd zullen alle verdachten eerst voor de raadkamer in Brugge moeten verschijnen. De verdediging kan dan bijkomende onderzoeksdaden vragen. “Mijn cliënt vraagt bijvoorbeeld al sinds oktober om nog eens gehoord te worden. Die ondervraging is nog altijd niet gebeurd. De onderzoeksrechter heeft trouwens het dossier niet afgesloten, het is enkel de wens van het parket.”

“Gehoopt dat verhaal hier zou eindigen”

Het parket wil ook Peter Gyselbrecht voor de assisenjury zien verschijnen. De schoonbroer van het slachtoffer zat zes maanden in voorhechtenis, maar is al sinds september 2012 op vrije voeten. “Mijn cliënt werd al vele maanden niet meer verontrust door de politie, dus ergens hoopten we toch een beetje dat het verhaal hier zou eindigen. Anderzijds heb je na een lange voorhechtenis toch altijd schrik dat je toch nog vervolgd wordt”, zegt zijn advocaat Vincent Vereecke.

Voor de raadkamer en de KI zal meester Vereecke de buitenvervolgingstelling pleiten. Een proces zonder uitvoerders ziet de advocaat als een gemiste kans. “Voor ons is dat misschien niet zo belangrijk, maar zonder uitvoerders hebben we wel een essentieel stuk van het verhaal niet. Dit is een beetje als lopen op één been. Iedereen wil de waarheid kennen, maar zonder uitvoerders zal er vooral veel over en weer geïnterpreteerd worden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier