Acht West-Vlamingen krijgen tot 30 maanden cel wegens drugshandel op grote schaal

Redactie KW

Felix D. (46) uit Ieper, Jurgen V. (47) uit Langemark-Poelkapelle, Werner P. (44) uit Koksijde, Pascal S. (39) uit Wervik, Lucas T. (31) uit Ieper, Sandro D. (42) uit Ieper, Christine K. (45) uit Ieper en Miguel D. (46) verschenen maandag allemaal voor de rechter in Ieper op beschuldiging van bezit en verkoop van cannabis.

Felix D. zit al in de cel sinds 29 januari 2016 en dealde minstens vijf kilogram speed en 500 gram heroïne en verder ook coke, wiet en 75 xtc-pillen. Voor hem vroeg het openbaar ministerie een effectieve celstraf en de verbeurdverklaring van 41.000 euro.

Naast de bendeleider waren er nog zeven verdachten die zich ook aan een effectieve straf konden verwachten. Lucas T. zei dat hij de drugs vooral gebruikte om de pijn van zijn spierziekte te verzachten. De man zei nu clean te zijn, maar ook volledig arbeidsongeschikt. Tijdens de zitting overhandigde Felix D., die al veel keren werd veroordeeld, een brief aan de rechter, waarin hij beloofde zich voortaan te gedragen. Hij hoopte op een werkstraf.

Zware straffen

De rechter sprak zware straffen uit, met onder meer 30 maanden effectieve celstraf voor Felix D. en een boete van 6.000 euro die ook effectief werd uitgesproken. Bovendien zag de beklaagde een bedrag van 25.000 euro verbeurd verklaard, de zogenaamde winst die hij maakte met de verkoop van drugs. Felix D. was de enige die zijn straf als volledig effectief zag uitgesproken. De andere beklaagden kregen straffen van 12 tot 20 maanden met uitstel, behalve het deel dat ze al in de cel zaten dat effectief werd uitgesproken en een boete van 6.000 euro met uitstel. Maar ook voor Werner P. was er een verbeurdverklaring van 6.000 euro, voor Timothy L. één van 4.000 euro en voor Sandro D. één van 2.500 euro. Pascal S. kreeg geen bijkomende straf, omdat hij al eerder 17 maanden cel kreeg en de rechter dat als voldoende beschouwde. Christine K. tot slot kreeg een werkstraf en een boete van 6.000 euro met uitstel.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier