Acht jaar gevorderd voor mensenmokkel in haven Nieuwpoort

28/06/16 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

Vedat K. was stuurman van een boot waar twaalf vluchtelingen op werden aangetroffen.

Acht jaar gevorderd voor mensenmokkel in haven Nieuwpoort

Een 43-jarige man van Turkse origine heeft zich voor de correctionele rechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor feiten van mensensmokkel vanuit de haven van Nieuwpoort. Vedat K. was stuurman van een boot waar twaalf vluchtelingen op werden aangetroffen. Het openbaar ministerie vorderde 8 jaar cel en een boete van 72.000 euro.

Even voor 22 uur werden op zaterdagavond 12 maart verdachte gedragingen gemeld ter hoogte van de haven van Nieuwpoort. Er werd contact opgenomen met de radartoren van Zeebrugge om het verdachte vaartuig te lokaliseren. Uiteindelijk kon een patrouilleboot van de scheepvaartpolitie de boot terugleiden naar de haven.

Bij een controle op het vaartuig werden twaalf Syrische vluchtelingen aangetroffen. Ze waren afkomstig uit de Noord-Franse vluchtelingenkampen en hadden de intentie om het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Onder hen bevonden zich enkele minderjarigen en zelfs een kind van amper vijf jaar oud.

De rechter doet uitspraak op 19 juli.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!