Acht jaar cel voor Albanese mensensmokkelaars die ook in West-Vlaanderen actief waren

© Getty Images/iStockphoto
Laurens Kindt

Van september 2013 tot februari 2015 probeerde een 28-koppige smokkelbende meer dan honderd mensen naar Groot-Brittannië te smokkelen. De overtocht werd georganiseerd aan het Formule 1-hotel in Gent. De feiten vonden voornamelijk in Oost-Vlaanderen plaats, doch omdat smokkelaars geen grenzen kennen opereerden zij evenzeer op het West-Vlaamse grondgebied en in Brussel.

Na een internationaal onderzoek dat vanuit Oost-Vlaanderen werd geleid, kon de smokkelorganisatie ontmanteld worden en mochten de leden zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oost-Vlaanderen. De beide kopstukken, die ontkenden de leiders te zijn, werden begin januari 2017 in Gent tot een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar veroordeeld. Zij tekenden hoger beroep aan, maar dit mocht niet baten. Zij probeerden tevergeefs garen te spinnen uit een aantal procedurele argumenten, maar het hof van beroep toonde geen mildheid. De effectieve gevangenisstraf van 8 jaar bleef behouden en de geldboete die ze in eerste aanleg grotendeels met uitstel kregen, werd nu effectief: Dashamir T. werd veroordeeld tot een geldboete van 672.000 euro en een verbeurdverklaring van 60.000 euro, en Anton G. dient een geldboete van 660.000 euro te betalen en een verbeurdverklaring van 56.250 euro.

Het hof van beroep acht deze zware straffen verantwoord en noodzakelijk om de maatschappij te beschermen tegen dergelijke nefaste en ontwrichtende vorm van criminaliteit. Het hof bevestigt daarbij haar eerdere strenge bestraffing van mensensmokkelaars. Midden november kregen drie smokkelaars die vanuit Nieuwpoort met een gammel bootje 12 Syrische vluchtelingen naar Groot-Brittannië probeerden te smokkelen effectieve gevangenisstraffen van 6, 7 en 8 jaar. Daarbij werden de straffen die zij in eerste aanleg gekregen hadden zelfs aanzienlijk verhoogd. Maar ook in eerste aanleg legt de rechtbank zware straffen op voor mensensmokkel. Een Bulgaarse chauffeur werd vorige week veroordeeld tot 4 jaar effectief voor één smokkel vanuit Zeebrugge waarbij zeven mensen in een afgesloten verborgen ruimte zaten. “Wie mensen smokkelt in West- en Oost-Vlaanderen, loopt serieuze risico’s om jarenlang achter de tralies te belanden. Men zegge het voort”, klinkt het bij het parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier