Acht beklaagden staan terecht voor valsemunterij in regio van Oostende

Redactie KW

De verdachten zouden in totaal enkele duizenden euro’s valse bankbiljetten in omloop gebracht hebben, vooral in de streek van Oostende.

Het onderzoek startte na klachten over vals geld. Onder andere door uitgebreid telefonie-onderzoek kwamen de speurders de links tussen de verschillende klachten op het spoor. Woensdag 8 juli 2015 voerde de politie op vraag van de onderzoeksrechter huiszoekingen uit bij de verdachten. Bij B.H. thuis werden bovendien 50 gram cannabis en een cannabisplantage van zeven plantjes aangetroffen. Voor die feiten werd hij recent tot 15 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

In totaal zaten zes jonge twintigers uit Oostende in de zomer van 2015 anderhalve maand in de cel. De verdachten verklaarden dat ze de valse briefjes van 20 en 50 euro in Gent hadden aangekocht. In december 2015 werd ook een 23-jarige Gentenaar aangehouden voor zijn aandeel in de zaak. L.D. zou de biljetten in Nederland aangekocht hebben. “Hij zag het als een weliswaar verkeerde manier om snel geld te verdienen. Iedereen wil dat, anders zou er niet zoveel op de Lotto gespeeld worden”, aldus zijn advocaat Yves Miroir.

“Pure kooptransactie”

De biljetten werden onder meer gebruikt in dancings en om drugs aan te kopen. Ze beweren allemaal dat ze met het drukken van de valse biljetten niets te maken hebben. “Van enig overleg met de vervalsers is ook totaal geen sprake. Het ging om een pure kooptransactie”, pleitte meester Amélie Van Belleghem, advocate van B.H.

De rechter velt een vonnis op 19 januari. De meeste beklaagden vroegen om opschorting of een werkstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier