Aantal winkeldiefstallen daalt sterk, ook Houtmarkt krijgt camera’s

Redactie KW

Dinsdag hebben burgemeester Vincent Van Quickenborne en korpschef Rino Defoor van Politiezone VLAS de meest recente cijfers rond winkeldiefstallen voorgesteld.

Het aantal winkeldiefstallen is in het eerste semester van 2015 zo goed als gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode in 2014. De meest indrukwekkende daling valt op te merken in het centrum, meer bepaald in het winkelwandelgebied. “Binnen de R36, dat is het winkelwandelgebied, waren er 133 diefstallen in 2014. Nu zijn dat er nog 69. We merken geen verplaatsingseffect. De winkeldiefstallen buiten de R36 stijgen niet, integendeel ze dalen”, aldus de burgemeester. Deze daling is te danken aan de 40 veiligheidscamera’s die sinds begin 2015 operationeel zijn in het winkelwandelgebied.

Gebruik van camerabeelden

Volgend de korpschef Rino Defoor bewijzen deze veiligheidscamera’s hun nut. “We merken dat aan het stijgend aantal PV’s dat gebruikt maakt van camerabeelden. In 2014 waren er dat 33. In 2015 zijn er tot nu toe bij 67 verschillende feiten camerabeelden gebruikt. In veel gevallen zorgt analyse van de beelden ervoor dat de daders zowel herkend als geïdentificeerd konden worden. We analyseren ook preventief en kunnen veel beelden bijvoorbeeld gebruiken bij een confrontatie met de daders”, zegt de korpschef. “De camera’s bewijzen hun effectieve hulp en zijn nuttig voor de politie. Ik ben voorstander van meer gericht blauw op straat en camera’s helpen daarbij.”

Houtmarkt krijgt ook camera’s

In de toekomst komen er nog 12 bijkomende camera’s op 2 belangrijke plaatsen in de stad. “Van de 6 bestaande camera’s in de Zwevegemsetraat worden er 4 verplaatst wegens slecht geplaatst in 2012. Deze worden samen met 6 nieuwe camera’s geïnstalleerd aan het kruispunt met de Veemarkt en aan het kruispunt van de Spoorweglaan”, weet de burgervader. “Zo hebben we een veel beter overzicht.”

Er komen in 2016 ook camera’s aan de Houtmarkt. “Er wordt rekening gehouden met het leggen van glasvezel, mogelijke obstructies voor camerabeelden en een optimale belichting.” Afhankelijk van het verloop van de werken zullen er centraal 5 camera’s geplaatst worden of tweemaal 3 camera’s langs weerzijden.

(PVH/JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier